Această sticlă galbenă bizară se află în deșertul Sahara: Ce legătură are cu viața extraterestră, conform cercetătorilor
Deșertul Mare de Nisip se întinde pe o suprafață de 72.000 km² care leagă Egiptul și Libia. Dacă te afli într-o anumită parte a deșertului din sud-estul Libiei și părțile de sud-vest ale Egiptului, vei observa bucăți de sticlă galbenă împrăștiate pe peisajul nisipos.
Ce este, de fapt, această sticlă galbenă
Acest lucru a fost descris pentru prima dată într-o lucrare științifică în 1933 și este cunoscut sub numele de sticla din deșertul libian. Colecționarii de minerale o prețuiesc pentru frumusețea, raritatea relativă și misterul său. Un pandantiv găsit în mormântul faraonului egiptean Tutankhamon conține o bucată de sticlă.
Sticla naturală se găsește în lume. Exemplele includ moldaviții din craterul Ries din Europa și tektitele din Coasta de Fildeș. Dar niciunul nu este la fel de bogat în silice precum sticla din deșertul libian.
Originea sticlei a fost subiect de dezbatere în rândul oamenilor de știință timp de aproape un secol. Unii au sugerat că ar putea fi de la vulcanii de pe Lună. Alții propun că este produsul loviturilor de fulgere. Alte teorii sugerează că este rezultatul proceselor sedimentare sau hidrotermale. De asemenea, poate este cauza unei explozii masive a unui meteor în aer sau că a venit dintr-un crater de meteorit din apropiere.
Acum, datorită tehnologiei avansate de microscopie, cercetătorii cred că au răspunsul. Împreună cu colegii de la universități și centre de știință din Germania, Egipt și Maroc, oamenii de știință au identificat sticla din deșertul libian ca provenind din impactul unui meteorit pe suprafața Pământului.
Ciocnirile spațiale sunt un proces primar în sistemul solar, deoarece planetele și sateliții lor naturali s-au acumulat prin ciocnirea între asteroizi și embrionii planetei (numiți și planetezimali).
Vezi și: Uimitoarea peșteră de cristal: de ce nu o poți vizita, ce ți se poate întâmpla dacă ajungi aici
În 1996, oamenii de știință au stabilit că sticla avea o vechime de aproape 29 de milioane de ani. Un studiu ulterior a sugerat că materialul sursă era compus din granule de cuarț, acoperite cu minerale de argilă amestecate și oxizi de fier și titan.
Ce au descoperit cercetătorii
Această ultimă descoperire a ridicat mai multe întrebări, deoarece vârsta propusă este mai veche decât materialul sursă potrivit în zona relevantă a deșertului Marii Mări de Nisip. Pentru a spune simplu: acele materiale sursă nu existau în acea locație acum 29 de milioane de ani.
Pentru studiul recent, un coautor a obținut două bucăți de sticlă de la un localnic care le strânsese în regiunea Al Jaouf din sud-estul Libiei.
Cercetătorii au studiat probele cu o tehnică de ultimă generație de microscopie electronică cu transmisie (TEM), care le-a permis să vadă particule minuscule de material – de 20.000 de ori mai mici decât grosimea unei foi de hârtie. Folosind această tehnică de mărire super-înaltă, au găsit minerale mici în acest pahar: diferite tipuri de oxid de zirconiu (ZrO₂).
Mineralele sunt compuse din elemente chimice, atomi ai cărora formează ambalaje tridimensionale obișnuite. Atomii se adună într-o rețea cristalină care este unică pentru fiecare mineral. Mineralele care au aceeași compoziție chimică, dar structură atomică diferită (moduri diferite de împachetare a atomului în rețeaua cristalină) sunt numite polimorfe.
Un polimorf al ZrO₂ pe care l-au observat în sticla din deșertul libian se numește zirconiu cubic – genul văzut în unele bijuterii ca înlocuitor sintetic al diamantelor. Acest mineral se poate forma doar la o temperatură ridicată între 2.250°C și 2.700°C. Un alt polimorf al ZrO₂ pe care l-au observat a fost unul foarte rar numit orto-II sau OII. Se formează la presiune foarte mare – aproximativ 130.000 de atmosfere, o unitate de presiune.
Astfel de condiții de presiune și temperatură le-au oferit cercetătorilor dovada originii impactului de meteorit al sticlei. Asta pentru că astfel de condiții pot fi obținute în scoarța terestră doar prin impactul unui meteorit sau prin explozia unei bombe atomice.