A început contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei. Reacția lui Putin. „Nu și-au atins obiectivele”
Armata ucraineană a lansat un contraatac mult așteptat împotriva forțelor rusești de ocupație, deschizând o fază crucială în războiul menit să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei și să mențină sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei. Trupele ucrainene și-au accelerat miercuri seară atacurile pe linia frontului din sud-estul țării, într-un impuls semnificativ spre teritoriul ocupat de Rusia.
Statul Major neagă începerea contraofensivei
Update vineri, 9 iunie 2023, ora 19:41. Vladimir Putin a declarat vineri că Ucraina a început o contraofensivă majoră împotriva trupelor lui. Liderul rus a adăugat că în ciuda luptelor foarte intense din ultimele trei zile, forţele Kievului nu au avut succes în niciuna dintre bătălii.
„Putem afirma cu siguranţă că această ofensivă a început. Acest lucru este evidenţiat de utilizarea rezervelor strategice ale armatei ucrainene. Trupele ucrainene nu şi-au atins obiectivele în niciun sector”, a declarat Vladimir Putin la Soci.
„În ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au continuat tentativele lor de a desfăşura ofensive în regiunile Iujno-Doneţk şi Zaporojie”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, asigurând că acestea au fost respinse.
Update joi, 8 iunie 2023, ora 22:52. Statul Major al armatei Ucrainei a negat informaţiile publicate de presa occidentală referitoare la începerea contraofensivei.
„Noi nu avem informaţii despre acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene.
Pierderi de partea ucrainenilor
Update joi, 8 iunie 2023, ora 20:08. Forțele ucrainene au pierdut soldați și echipament în timp ce au întâmpinat o rezistență mai mare decât se așteptau din partea rușilor în prima lor încercare de a străpunge liniile din estul țării în ultimele zile, după cum au declarat doi oficiali americani de rang înalt.
Deși ucrainenii au reușit să depășească unele forțe rusești în est, în jurul Bahmutului, rușii, înarmați cu rachete antitanc, grenade și mortiere, au opus o „rezistență acerbă”, potrivit CNN. Un oficial american a descris pierderile, care includ vehicule blindate pentru trupe MRAP furnizate de SUA , ca fiind „semnificative”.
Ambii oficiali americani au spus că nu se așteaptă ca pierderile suferite de ucraineni să aibă un impact asupra contraofensivei ce nu se desfășoară doar în zona Bahmutului.
Oficialii americani și occidentali se așteptau de mult timp ca contraofensiva să dureze și să pună în mare pericol personalul și echipamentele ucrainene, inclusiv sistemele furnizate de Occident.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a cerut să fie expediate rapid echipamente militare către liniile de front din Ucraina, într-o înregistrare video postată joi de serviciul de presă al ministerului. Oficialul rus a mai spus, joi, că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensiva ucraineană din regiunea Zaporojie.
Știrea inițială:
Ucraina declanșează ofensiva împotriva Rusiei
Patru membri ai armatei, inclusiv ofițeri, au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute public despre evoluțiile de pe câmpul de luptă, transmite The Washington Post.
La rândul său, Igor Strelkov, un veteran de rang înalt al armatei și fost ofițer al serviciului de securitate al Rusiei, a declarat joi că este clar că a început contraofensiva Ucrainei. Strelkov a jucat un rol-cheie în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și, ulterior, în războiul din Donbas.
„Poate că acum putem spune cu încredere că ofensiva forțelor armate ale Ucrainei a început acum 5-6 zile”, a scris Strelkov pe Telegram, oferind și o analiză a mișcărilor de trupe în diferite puncte fierbinți de-a lungul liniei frontului.
El spune că armata rusă ar avea nevoie de cel puțin 300.000 de militari în plus.
„În acest moment – după o zi de lupte continue, se știe indirect despre pătrunderi minore, dar nu există pătrunderi”, a adăugat el, vorbind despre forțele ucrainene. El a mai spus că armata rusă ar avea nevoie de mai multe trupe și de crearea de noi corpuri de armată – cel puțin 300.000 de militari în plus – pentru a putea lansa cu succes propria contraofensivă.
Contraofensiva se intensifică pe măsură ce criza se accentuează în regiunea Kherson din sudul Ucrainei, unde o breșă în barajul și centrala hidroelectrică Kakhovka, controlate de Rusia, a făcut ca apa să curgă peste malurile râului Nipru și să pătrundă în zeci de comunități rezidențiale atât în teritoriile ucrainene, cât și în cele controlate de Rusia. Inundațiile vaste au redesenat, de asemenea, câmpul de luptă în acea parte a frontului de sud.
În regiunea Zaporizhzhia, obstacole feroce vor sta în calea Ucrainei. Forțele rusești au petrecut luni de zile fortificând zona cu mine și tranșee. Un membru al unei brigăzi care participă la ofensiva din sud-est a descris „lupte grele continue”.
„Este foarte dificil pe teren. Artileria și aviația noastră lucrează, dar și rușii lucrează, de asemenea. Este dificil atât pentru noi, cât și pentru ei. Forțele armate avansează. Dar nu atât de repede pe cât ne-am dorit”, a declarat el joi dimineață.
Se așteaptă ca ofensiva să se desfășoare pe parcursul mai multor luni și va servi drept un test esențial al unei strategii conduse de SUA pentru a pregăti forțele ucrainene cu cele mai avansate tactici de război.