03 mai 2023 | 09:44

A fost descoperită o copie ascunsă a Declarației de Independență, din 1776: unde se afla documentul istoric

CHESTII
A fost descoperită o copie ascunsă a Declarației de Independență, din 1776: unde se afla documentul istoric

Un „vânător” de chilipiruri a descoperit o copie ascunsă a Declarației de Independență, perfect conservată din 1776.

Un document istoric de mare importanță istorică ascuns în spatele unui tablou vechi a fost descoperit de un norocos vânător de chilipiruri.

În 1991, un bărbat a dat peste ceva cu adevărat excepțional, conform NYT. A vizitat o piață locală de vechituri și a cumpărat un tablou cu aproximativ patru dolari. Deși a crezut că tabloul este „banal”, a fost intrigat de cadrul ornamental și a decis să-l cumpere. Totuși, când bărbatul s-a întors acasă și l-a demontat, a avut o surpriză.

Documentul istoric Declarația de Independență, descoperit într-un tablou

El a descoperit unul dintre cele 25 de exemplare ale Declarației de Independență a SUA tipărite în 1776. Având în vedere semnificația sa istorică, documentul a fost considerat aproape neprețuit. Colecționarul nu a pierdut timp, scoțându-l la licitație, unde se aștepta să ajungă între 800.000 și un milion de dolari.

Spre surprinderea tuturor, licitarea pentru document a crescut rapid și, în cele din urmă, a adus un incredibil număr de 2,2 milioane de dolari de la cel mai mare ofertant (echivalentul a aproape 5 milioane de dolari astăzi).

David Redden, licitatorul care a supravegheat vânzarea, a descris copia drept „nedescris de bine conservată”, menționând că starea sa inițială se datorează faptului că a fost păstrată într-un cadru.

Adevărata valoare a documentului a devenit evidentă abia atunci când casa de licitații Sotheby’s l-a scos din nou la licitație în 2000, unde a fost vândut pentru o sumă și mai uimitoare – 7,4 milioane de dolari. Sotheby’s a explicat că valoarea documentului a crescut doar pentru că era una dintre cele șapte copii care au rămas nesemnate și au necesitat puține restaurari.

Rămâne neclar de ce Declarația de Independență a fost ascunsă în spatele picturii, dar un lucru este cert: faptul că a fost ascunsă atât de mult timp a contribuit la conservarea sa remarcabilă.