01 ian. 2023 | 11:26

5 metode să maximizezi exercițiile fizice după ce ai abuzat cu mesele de sărbători. Aşa dai repede jos kilogramele acumulate

CHESTII
5 metode să maximizezi exercițiile fizice după ce ai abuzat cu mesele de sărbători. Aşa dai repede jos kilogramele acumulate

Mesele de sărbători reprezintă un aport caloric considerabil pentru români, astfel că exercițiile fizice sunt cele care pot combate depunerile acestor mese copioase. Află cinci metode prin care îți poți maximiza mișcarea făcută la sală.

Metode prin care exercițiile fizice să fie mai eficiente

A face mișcare nu este un obicei ușor. Unul dintre factorii care determină multe persoane să evite mișcarea zilnică atât de necesară organismului uman este timpul. Cu toate acestea, având în vedere mesele bogate de sărbători, exercițiile fizice sunt cele mai recomandate pentru a determina organismul să reintre pe făgașul său normal. Iată câteva lucruri simple pe care le poți face pentru eficientiza mișcarea și ca exercițiile fizice să nu fie dureroase după o perioadă de sedentarism.

Încălzirea

Este important să te încălzești înainte de antrenament. Încălzirea crește temperatura mușchilor care lucrează și a întregului corp. De asemenea, îți pregătește corpul pentru stresul crescut al exercițiilor fizice. Mușchii care au fost încălziți pot face exerciții mai mult timp și suferă mai puține dureri și risc redus de rănire.

Exact ceea ce constituie o încălzire eficientă variază de la antrenament la antrenament. În general, ar trebui să dedici cel puțin cinci până la 10 minute din antrenament pentru încălzire. Poți începe cu mișcări ample ale întregului corp, precum genuflexiuni sau alergare ușoară, înaintea antrenamentului cu greutăți. Încălzirea nu ar trebui să fie prea obositoare, astfel că trebuie utilizat aproximativ 40-60% din efortul maxim.

Nu te supraestima

Una dintre cele mai comune greșeli atunci când te apuci de exerciții este acela de a face prea multe. Acest lucru poate duce la durere și ruptură musculară duoă antrenament. Atunci când începi un nou plan de antrenament, este important să începi exercițiile treptat.

Deoarece fiecare este diferit, evită să urmezi un program de exerciții care utilizează distanțe absolute sau repetări. În schimb, concentrează-te pe cum te simți în timpul unui antrenament și ascultă ceea ce îți spune corpul tău. Pot dura săptămâni sau chiar luni pentru a observa beneficiile exercițiilor fizice, așa că nu te aștepta să vezi sănătatea și starea fizică îmbunătățite peste noapte.

De asemenea, merită remarcat faptul că progresul nu este întotdeauna liniar. În unele zile s-ar putea să îți fie dificil să facei exerciții de lungă durată sau la fel de grele ca în sesiunea anterioară. Ascultă-ți corpul și oprește-te când te simți obosit, pentru a evita rănirea.

Fă-ți timp pentru a te recupera

O zi sau două de odihnă săptămânal sunt vitale pentru recuperare. De reținut este că nu trebuie să stai fără a face nimic în zilele de recuperare. Aceasta este activă și la fel de eficientă pentru a ajuta mușchii să se recupereze și a evita durerea. Deși ar trebui să îți iei cel puțin o zi liberă între antrenamente, o altă strategie de recuperare o reprezintă amestecul exerciții.

Efectuează corect exercițiile

Dezvoltarea unei tehnici corecte a exercițiilor este esențială. La început, este recomandată o gamă de exerciții diferite însă fără a aplica prea multă greutate pentru a învăța tehnica așa cum trebuie. Executarea corectă a mișcărilor te va ajuta să eviți rănirea.

Dacă alegi să faci exercițiile la o sală de sport sau un centru de fitness, cere indicațiile unui antrenor dacă nu ești sigur de corectitudinea exercițiilor. Dacă preferi să te antrenezi singur, atunci poți apela la una dintre soluțiile online.

Investește în încălțămintea corectă

Perechea potrivită de încălțăminte poate face diferența în antrenamentele tale. Este deosebit de important pentru alergare, deoarece confortul și sprijinul te vor ajuta la reducerea durerii și vor face alergările mai plăcute.

Nu este nevoie să cumperi încălțăminte scumpă, ci doar perechea potrivită care-ți acordă sprijinul de care ai nevoie și care-ți protejează zonele vulnerabile ale picioarelor împotriva suprasolicitării. Dacă dorești să începi să ridici greutăți, încălțămintea cu talpa plată și dură este cea mai potrivită pentru a câștiga stabilitate în timpul ridicărilor.