3 motive pentru care merită să fii cinstit cu ANAF-ul
Mulți români se simt de-a dreptul nedreptățiți când vine vorba de a plăti contribuții, taxe și impozite (după caz), pe veniturile pe care le câștigă. Totuși, aceștia omit din vedere faptul că pot pierde mult mai mult dintr-o relație necinstită cu ANAF-ul, iar despre acest aspect urmează să vorbim mai jos.
Unul dintre domeniile de activitate unde se poate face evaziune fiscală este, printre altele, domeniul frumuseții. Saloanele sunt greu de monitorizat, iar managerii pot oricând să ascundă venituri consistente de ochii și brațul Fiscului.
Desigur că unii aleg să facă asta, după cum reiese din informațiile publice disponibile pe internet cu privire la amenzi ce s-au dat de-a lungul timpului pentru această faptă, în timp ce alții optează pentru a fi corecți.
De ce merită, de fapt, să plătești CAS, CASS, impozit pe venit și alte taxe la stat. Ce ai de câștigat la rândul tău
Trebuie să știi că, dacă ești tentat să nu plătești contribuțiile impuse de lege, ai de pierdut. La prima vedere ți se poate părea că ai scutit niște bani pe care îi poți folosi în alte scopuri, însă pe termen lung paguba ta va fi considerabilă.
Potrivit unei analize EY România, există cel puțin trei motive principale care ar trebui să te convingă să te conformezi voluntar la normele fiscale în vigoare, să fii un contribuabil cinstit și să-ți transparentizezi în mod corect veniturile pe care le câștigi. Iată despre ce este vorba, concret:
1. Pentru a evita sancțiunile prevăzute de lege, în cazul depistării în urma unui control, care poate apărea oricând, pe neașteptate.
2. Pentru a putea atrage, ulterior înființării ca formă comercială de lucru – PFA, SRL – finanțări diverse (inclusiv bancare) sau parteneriate, pentru extindere și dezvoltare.
3. Nu mai puțin important este aspectul moral, de bun contribuabil, ca poziționare vizavi de obligațiile care ne revin fiecăruia, contribuabil mic sau mare, persoană fizică sau juridică. Indiferent că ne place sau nu, trăim și funcționăm într-un stat cu un sistem fiscal, care trebuie respectat. Conformarea voluntară este un pas spre normalitate, ca atitudine corectă și un exemplu pe care îl dăm și generațiilor tinere.