21 de specii au fost scoase de pe lista celor pe cale de dispariție. Deși pare o veste bună, nu este
Actul privind speciile pe cale de dispariție împlinește 50 de ani în 2023. Deși a fost extrem de eficient în salvarea speciilor pe cale de dispariție în acea perioadă, din păcate, nu a fost suficient pentru a le salva pe toate.
Așadar, a fost anunțat că 21 de specii au fost scoase din act și nu din motivul logic. Aceste 21 de specii au pierdut lupta.
Vezi și: Animalele pe cale de dispariție din întreaga lume. Ce se întâmplă din cauza schimbărilor climatice
Speciile ce, probabil, nu vor mai trăi niciodată pe Pământ
Printre speciile scoase de pe listă, inclusiv plante și animale, se numără singurul mamifer din cele 21 de specii, liliacul mic de fructe Mariana (Pteropus tokudae) din Guam.
Alături de acesta, zece specii de păsări au fost, la rândul lor, scoase, opt dintre ele din statul Hawaii. Două specii de pești, inclusiv San Marcos gambusia (Gambusia georgei), care a trăit doar în râul San Marcos, au fost, de asemenea, declarate dispărute, precum și mai multe specii de midii.
„Protecția federală a venit prea târziu pentru a inversa declinul acestor specii și este un semnal de alarmă cu privire la importanța conservării speciilor în pericol înainte de a fi prea târziu”, a declarat directorul serviciului, Martha Williams, într-un comunicat.
Există și vești bune
Organizația de conservare Centrul pentru Diversitate Biologică a sugerat într-o declarație că principala cauză a pierderii atâtor specii de păsări din Hawaii a fost legată de distrugerea habitatului din cauza dezvoltării agriculturii.
Schimbările climatice au permis și țânțarilor să se răspândească în noi regiuni, amenințând specii mai vulnerabile.
Propunerea de eliminare a inclus 23 de specii; cu toate acestea, Phyllostegia glabra var. lanaiensis, o plantă din familia mentei, s-a descoperit că are noi habitate potențial potrivite și, prin urmare, nu a fost clasificată ca fiind dispărută.
Cele 21 de specii din act care au fost declarate dispărute au fost adăugate în mare parte în anii 1970 și 80. Serviciul Pește și Faunei Sălbatice a sugerat că este foarte probabil ca speciile să existe într-un număr extrem de mic la acel moment sau să fi dispărut deja la momentul includerii pe listă.
ESA a fost creditată cu salvarea a 99% din speciile enumerate de la dispariție. Peste 100 de specii de floră și faună au fost eliminate din listă din motivul pozitiv al reclasificării pe baza stării de conservare îmbunătățite.
Vezi și: Omenirea, pe cale de dispariție: Ce arată cel mai recent studiu despre specia noastră