13 mai 2023 | 14:29

11 morți și 20 de accidente aviatice: 15 mai este ultimul zbor al bătrânei păsări de pradă – MiG-21 LanceR

ULTIMA ORĂ
11 morți și 20 de accidente aviatice: 15 mai este ultimul zbor al bătrânei păsări de pradă - MiG-21 LanceR

Apusul avionului militar MiG-21 LanceR a venit după aproape cinci decenii, având în vedere că acest aparat de zbor a reprezentat principalul vinovat al mai multor accidente aviatice. Află când va avea loc ultimul zbor al acestui tip de avion și unde.

Luni, în data de 15 mai vor avea loc ultimele zboruri ale aeronavei MiG-21 LanceR fiind ocazia și cu care aceste aeronave vor fi retrase din uz, potrivit anunțului Ministerului Apărării Naționale – MApN. Din 1994 și până în 2022 au avut loc 20 de prăbușiri ale acestui tip de aparat de zbor care s-a soldat cu 11 morți, fiind și motivul pentru care, anul trecut, MApN decidea suspendarea zborurilor cu acest tip de aeronavă.

„Luni, 15 mai, începând cu ora 11.00, se vor desfăşura simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană «General Emanoil Ionescu», Câmpia Turzii şi în Baza 86 Aeriană «Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă», Borcea, care se vor finaliza cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană «Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu», Bacău, unde vor fi retrase din serviciu”, potrivit comunicatului de publicat de către MApN.

accidente aviatice

MiG-21 LanceR sunt retrase din uz dupa cinci decenii de serviciu

În cadrul Bazei 95 Aeriene „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” din Bacău, în data de 15 mai, începând cu ora 12:00, aceasta își va deschide porțile pentru toți cei care sunt pasionați de aviație. Vestea bună constă în faptul că intrarea va fi liberă, iar toți cei prezenți vor putea urmări îndeaproape, sosirea, trecerea la verticala aeroportului, precum și aterizarea avioanelor de luptă MiG-21 LanceR care vor decola de la celelate două baze aeriene.

MiG-21 LanceR vor ieși din uz după mai multe accidente aviatice

Vizitatorii vor putea vizita și muzeul care se regăsește în cadrul unității. După această ceremonie, în dotarea MApN vor rămâne avioanele F-16 cu care Forțele Aeriene Române vor continua să desfășoare Servciul de luptă perment Poliție Aeriană.

Acestea vor fi sprijinite de aeronavele țărilor aliate care se află pe teritoriul României în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită, aflată sub comanda NATO. Sistemele de apărare aeriană cu baza la sol vor continua la rândul lor să execute misiunile de Poliție Aeriană, atât sub comanda națională, cât și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor.