23 sept. 2022 | 12:13

Zonele strategice atacate de SUA, dacă Putin lovește Ucraina cu arsenal nuclear. Scenariile dezvăluite de experți

ULTIMA ORĂ
Zonele strategice atacate de SUA, dacă Putin lovește Ucraina cu arsenal nuclear. Scenariile dezvăluite de experți

Președintele rus Vladimir Putin, în anunțul despre mobilizarea parțială, s-a adresat statelor NATO, subliniind că este gata să folosească toate mijloacele la îndemână, fără a exclude o lovitură nucleară, pentru a-și apăra teritoriile cucerite în Ucraina. Experții americani au dezvăluit ce ținte vor distruge SUA, dacă Moscova va utiliza arsenalul nuclear în țara vecină.

Planurile SUA dacă Putin atacă Ucraina cu arme nucleare

În cazul în care Vladimir Putin va ataca cu arme nucleare Ucraina, generalul american Ben Hodges susține că SUA vor reacționa imediat. Potrivit expertului militar, Washingtonul poate distruge fie întreaga flotă a Mării Negre, fie toate bazele militare rusești din Peninsula Crimeea. Acesta a ținut să sublinieze că Statele Unite vor răspunde cu siguranță, dar nu neapărat sub forma unui atac nuclear.

În ziua în care Kremlinul a ordonat mobilizarea parțială, Putin a amenințat NATO că este dispus să folosească tot arsenalul pe care îl are pentru a-și apăra țara și teritoriile cucerite. Comunitatea internațională a condamnat discursul liderului rus, determinând UE să anunțe un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

Răspuns militar imediat la ofensiva periculoasă a Rusiei

În primăvara lui 2022, generalul american Ben Hodges spunea că probabilitatea unui atac nuclear asupra Ucrainei ar fi egală cu zero. În același timp, a declarat că orice utilizare a focoaselor nucleare va primi cu siguranță un răspuns din partea SUA. Specialistul militar nu are nicio îndoială că președintele rus este conștient că Biden nu blufează atunci când vorbește despre răzbunare. Hodges este general-locotenent american în retragere, fost comandant al forțelor americane în Europa, un veteran al războaielor din Irak și Afganistan.

Ce ține ar putea lovi armata rusă

Fostul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, menționează că Putin ar putea lovi una dintre instalațiile militare cu o armă nucleară sau să o lanseze peste Marea Neagră, pentru a intimida Kievul și Occidentul.

În prezent, flota Mării Negre a Rusiei se află în afara razei rachetelor Forțelor Armate ale Ucrainei. Totuși, pe măsură ce trupele ucrainene se apropie de Crimeea, deznodământul se poate schimba dramatic.

Au trecut aproape șapte luni de când Rusia a atacat Ucraina. În tot acest timp, Kievul a reușit să țină piept invaziei datorită trupelor sale și sprijinului Occidentului. Dar acum, un grup de înalți oficiali experimentați spune că trebuie făcut mai mult pentru a câștiga acest război.

Efortul occidental condus de SUA de a oferi Ucrainei tot ceea ce are nevoie pentru a câștiga trebuie menținut, altfel, oportunitatea de a împinge Rusia afară din țară va fi ratată, ceea ce ar putea oferi Kremlinului încredere că Vestul și-a pierdut interesul.