01 iun. 2022 | 06:00

Ziua Copilului 2022, poate cea mai importantă sărbătoare internațională: de ce este specială

ACTUALITATE
Ziua Copilului 2022, poate cea mai importantă sărbătoare internațională: de ce este specială

Cei mai mulți români au o afinitate pentru Ziua Copilului datorită faptului că a devenit o zi liberă la nivel național. Această zi de 1 iunie are însă o semnificație foarte specială pentru cei mai mici dintre noi pentru că se sărbătorește în fiecare colț al mapamondului.

În cazul în care nu ți-ai făcut un obicei din a celebra Ziua Copilului, cei de la Google și-au făcut un obicei din a-ți aduce aminte de această zi specială printr-un Doodle cât se poate de special. Acesta este prezent pe pagina principală a motorului de căutare în fiecare an, dar, de fiecare dată, ia altă formă, iar 2022 nu este o excepție de la regulă.

Ziua Internațională a Copilului 2022, celebrată pe 1 iunie

Ca în fiecare an, Ziua Copilului este celebrată pe 1 iunie, atât în România, cât și în peste 100 de state din diferite colțuri ale lumii. În teorie, este creată ca o sărbătoare a copilăriei, în practică, poți fi copil la fiecare vârstă sau, cel puțin, te poți bucura de micile bucurii, la fel cum ai făcut atunci când aveai doar câțiva ani.

Dacă ai o curiozitate vizavi de istoria acestui eveniment, prima referință istorică legată de această dată a fost făcută la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor din 1925 de la Geneva. La momentul respectiv, nu mai puțin de 54 de reprezentanți din țări diferite au căzut de acord și au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. Tot atunci, mai multe guverne au introdus Ziua Internațională a Copilului. Surprinzător sau nu, Turcia a fost prima care a trecut-o în calendar în 1920, dar i-a asociat data de 23 aprilie, în loc de 1 iunie ca ”în zilele noastre”.

Ziua Copilului 2022 în România

În România anului 2022, ziua de 1 iunie cade în mijlocul săptămânii, într-o zi de miercuri. În consecință, nu poate fi vorba de un weekend prelungit. Chiar și așa, asta nu te oprești să-ți scoți copilul la o înghețată, la film, în parc sau la vreun muzeu care te-a fascinat în trecut. Dacă ai un patron mai înțelegător, poate îți poți ”muta” această zi liberă vineri sau luni.

Una peste alta, dacă vrei să știi cum s-a ajuns la asocierea 1 iunie – Ziua Copilului, explicația este una cât se poate de simplă și pleacă de la un consul chinez. Acesta din urmă a adunat la un loc mulți copii fără părinți pentru a sărbători Festivalul Dragonului (care picase în acel an în data de 1 iunie). În mod regretabil, însă, evenimentul leagă 1 iunie și de socialism, în unele state fiind considerată o sărbătoare comunistă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele