Zelenski, acid la adresa Franței, după ce mai multe companii au refuzat să părăsească Rusia: „Încetați să finanțați moartea oamenilor din Ucraina”

Zelenski, acid la adresa Franței, după ce mai multe companii au refuzat să părăsească Rusia: „Încetați să finanțați moartea oamenilor din Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, miercuri, companiilor franceze stabilite în Rusia să nu mai susțină „mașina de război” rusă și să părăsească această țară, făcând referire la Renault, Auchan și Leroy Merlin.

Volodimir Zelenski cere companiilor franceze să rupă legăturile cu Rusia

„Companiile franceze trebuie să părăsească piața rusă. Renault, Auchan, Leroy Merlin și alții, trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai mașinii de război a Rusiei”, a declarat el într-un discurs transmis prin videoconferință în fața deputaților și senatorilor francezi.

Zelenski a comparat distrugerea rusă din țara sa cu bătălia de la Verdun din Primul Război Mondial.

„Mariupol și alte orașe ne amintesc de Verdun. Armata rusă nu face distincție între obiectele pe care le vizează, ele distrug totul: cartiere rezidențiale, spitale, școli, universități, totul. Au adus teroare pe teritoriul ucrainean”, a spus Volodimir Zelenski printr-un apel video.

Președintele ucrainean își continua campania pentru ca țările occidentale să impună sancțiuni mai dure Rusiei. Zelenski s-a adresat marți parlamentarilor italieni, spunând că moartea a peste o sută de copii în Ucraina este „prețul amânării presiunii asupra Rusiei pentru a opri acest război”.

Discursul de miercuri are loc într-un moment important al politicii franceze, primul tur al alegerilor prezidențiale din țară fiind la doar 18 zile distanță.

Zelenski avertizează asupra atacurilor rusești asupra centralelor nucleare

Președintele Zelenski a vorbit în direct către parlamentul japonez, unde a avertizat asupra pericolelor cu care se confruntă țara sa din cauza atacurilor rusești asupra centralelor nucleare, exprimându-și îngrijorarea cu privire la locul prăbușirii de la Cernobîl.

La începutul acestei luni, soldații ruși au intrat în zona de excludere a Cernobîlului de 32 km și au înconjurat perimetrul centralei nucleare. Moscova a spus că a securizat locul împreună cu garda națională ucraineană, dar Ucraina a spus că trupele ruse au preluat controlul deplin.

Discursul lui Zelenski rezonează cu parlamentarii japonezi, care n-au uitat de dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011.

Liderul ucrainean a cerut, de asemenea, sancțiuni pentru a încerca în continuare să creeze presiuni internaționale pentru a pune capăt agresiunii ruse și a spus că luptele din unele zone ale țării sale au fost atât de grave încât oamenii nu au putut să îngroape rudele care au fost ucise.