11 aug. 2022 | 11:25

YouTube-ul a înlocuit „joaca afară”: cât timp petrec copiii în fața ecranului

ACTUALITATE
YouTube-ul a înlocuit

Un sondaj Pew a sugerat că adoptarea Instagram și Snapchat a crescut, dar Facebook și Twitter sunt mai puțin populare în rândul adolescenților decât în ​​2015.

Pew Research a publicat un nou raport care examinează tendințele de utilizare a rețelelor sociale în rândul adolescenților din SUA. Organizația a descoperit că 95% dintre aceștia folosesc YouTube, în timp ce 19% sunt pe platformă „aproape constant”.

Poate deloc surprinzător, două treimi  au spus că au folosit TikTok, iar 16 la sută susțin că sunt în aplicație „aproape constant”. A treia cea mai populară platformă de socializare în rândul adolescenților este Instagram.

Un sondaj anterior efectuat în 2014-2015 a constatat că 52% foloseau Instagram.

Snapchat a crescut și în rândul adolescenților, 59% l-au folosit în 2022, comparativ cu 41% în sondajul anterior. Facebook a fost cea mai importantă aplicație de socializare printre adolescenți în urmă cu șapte ani, 71% dintre aceștia o foloseau, dar această cifră a scăzut la 32%. Adopția de către adolescenți a Twitter și a Tumblr a scăzut și ea în aceeași perioadă.

Sondajul din 2014-2015 nu s-a axat pe Twitch, WhatsApp sau Reddit. În zilele noastre, o cincime dintre adolescenți folosesc Twitch, 17% sunt pe WhatsApp și 14% accesează Reddit. Pentru cât valorează, sondajul anterior sugera că 33% dintre adolescenți au folosit Google+, în timp ce un sfert au folosit Vine. De data aceasta, Pew nu i-a întrebat pe adolescenți despre Discord sau spațiile de socializare din jocuri precum Fortnite.

Internetul, element de bază al copilăriei

Pew a chestionat 1.316 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani (precum și unul dintre părinții lor) în aprilie și mai. S-a constatat că băieții au mai multe șanse să folosească YouTube, Twitch și Reddit, iar fetele au mai multe șanse să spună că accesează TikTok, Instagram și Snapchat.

Chiar dacă peste jumătate (54 la sută) dintre adolescenți au spus că le-ar fi greu să renunțe la rețelele sociale, 36 la sută au recunoscut că au petrecut prea mult timp pe platforme. Aproximativ 55% au spus că nivelurile lor de utilizare sunt „aproape corecte”. Între timp, 97% dintre adolescenți folosesc acum internetul în fiecare zi, 46% spunând că sunt online aproape tot timpul.

Sondajul a constatat că 95% dintre adolescenți au acces la un smartphone (în creștere de la 73% în 2014-2015), în timp ce 90% pot accesa un computer desktop sau laptop, față de 87% în sondajul anterior.

În mod curios, procentul de adolescenți care spun că au acces la o consolă de jocuri a scăzut ușor, de la 81 la sută la 80 la sută.