28 oct. 2022 | 10:56

YouTube continuă lupta împotriva știrilor false: soluția creativă ca să știi „cine îți vorbește”, de fapt

ACTUALITATE
YouTube continuă lupta împotriva știrilor false: soluția creativă ca să știi „cine îți vorbește”, de fapt

Încă de dinainte de pandemie, rețele de socializare au cunoscut un fenomen care, în mod evident, a avut ca rezultat afectarea simțului realității al utilizatorilor.

Firește, deja ai auzit de știrile false (fake news), cu toate că poate nu mereu ai putut să faci diferența dintre o știre ce conține un neadevăr și una „pe care te poți baza”, din punct de vedere științific.

Chiar dacă fenomenul s-a manifestat și înainte de pandemie, în timpul ei efectele răspândirii de știri false au fost catastrofale, ele ducând inclusiv la decese.

YouTube ia atitudine și încearcă să rezolve problema

Gigantul specializat în partajarea de materiale video în mediul online a anunțat că intenționează să introducă certificări pentru conturile medicilor. Astfel, utilizatorilor YouTube le va fi mult mai ușor, de acum încolo, să facă diferența dintre medicii cu „acte în regulă” și „falșii profeți”, a informat, recent, AFP.

Alphabet a susținut că schimbarea ar trebui să facă o diferențiere clară între clipurile medicale și cele pseudo-medicale.

Așadar, medicii care au conturi de YouTube și vor să le împărtășească utilizatorilor din cunoștințele lor, vor trebui să dovedească către YouTube că sunt, într-adevăr, medici. Se poate ajunge inclusiv la situația în care aceștia să fie obligați să prezinte diplomele care demonstrează că sunt ceea ce pretind a fi.

Deși, inclusiv în acest caz, vor exista sceptici de serviciu care vor acuza YouTube că încearcă să cenzureze conținut, măsura este una cât se poate de binevenită, de vreme ce, așa cum menționam anterior, noianul de știri false, din perioadele de vârf ale pandemiei, au făcut ravagii.

Oamenii de rând, mai ales cei fără cunoștințe medicale, pot fi ușor influențați de știrile false, mai ales dacă ele sunt „împachetate” corespunzător și exploatează o nemulțumire generală, colectivă, ca mai apoi, aceasta să fie răstălmăcită până la punctul în care individul ajunge să fie manipulat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele