Xiaomi, subiectul unei investigații ample: sute de milioane de dolari, confiscate deja

Xiaomi, subiectul unei investigații ample: sute de milioane de dolari, confiscate deja

Producătorul chinez de telefoane, Xiaomi, se confruntă cu o situație foarte complicată la această oră în India. Autoritățile locale i-au confiscat nu mai puțin de 725 de milioane de dolari din conturi.

Compania Xiaomi face subiectul unei investigații în India, după ce anchetatorii au ajuns la concluzia că producătorul de telefoane a efectuat remiteri ilegale către entități străine. Este vorba de niște sume foarte generoase transferate sub formă de redevențe, conform Reuters. Din cât se pare, respectivele transferuri încalcă legile indiene privind schimburile străine.

Xiaomi neagă comiterea oricărei ilegalități

Xiaomi Technology India Private Limited a fost luată în vizor de către oficialii indieni după mai multe transferuri în străinătate de aproximativ 725 de milioane de dolari. ”Sub pretextul plăților de reverențe”, au fost transferați banii către trei entități din străinătate, inclusiv o altă entitate a grupului Xiaomi.

La scurt timp după ce informația a ajuns în spațiul public, Xiaomi a publicat un comunicat prin care clasifică întreaga situație ca o neînțelegere, insistă asupra faptului că respectă toate legile indiene și că va colaborare cu autoritățile guvernamentale pentru a lămuri situația.

Conform gigantului chinez, ”plățile de drepturi de autor și declarațiile sale către bancă sunt toate legitime și veridice”. ”Aceste plăți de redevențe pe care Xiaomi India le-a făcut au fost pentru tehnologiile și IP-urile cu licență utilizate în produsele noastre din versiunea indiană… ne angajăm să lucrăm îndeaproape cu autoritățile guvernamentale pentru a clarifica orice neînțelegeri”, au adăugat reprezentanții unui dintre cei mai importanți producători de telefoane mobile de pe mapamond.

Nu este prima oară când indienii au luat în vizor compania Xiaomi. În decembrie 2021, un sediu al companiei a făcut subiectul unei percheziții privind o presupusă evaziune fiscală. Tot atunci, alți producători chinezi de telefoane au avut parte de tratamente similare din partea autorităților locale.

Aceste informații vin în contextul în care Xiaomi a fost principalul vânzător de smartphone-uri din India, în 2021, cu o cotă de piață de 24%. Pe locul doi s-a aflat Samsung, cu doar 19%.

Citește și: