07 sept. 2022 | 19:05

„Votează-ne și n-o să o mai vezi niciodată”. Imaginile virale cu un politician italian care s-a filmat lângă o femeie de etnie romă VIDEO

ULTIMA ORĂ
„Votează-ne și n-o să o mai vezi niciodată”. Imaginile virale cu un politician italian care s-a filmat lângă o femeie de etnie romă VIDEO

Un politician din cadrul Ligii de extremă-dreapta din Italia a stârnit indignare după ce a insinuat că partidul va „curăța” străzile de romi dacă va câștiga alegerile generale de la sfârșitul acestei luni.

Declarații rasiste făcute de un politician italian

Alessio Di Giulio, un consilier al Ligii din Florența, a filmat un clip în care se apropie de o femeie de etnie romă și, vorbind în fața camerei, spune: „Votați pentru Liga pe 25 septembrie și nu o veți mai vedea niciodată”.

Di Giulio a realizat clipul în timp ce se plimba pe o stradă aglomerată din centrul Florenței, iar femeia a salutat bucuroasă înainte de a-și da seama de intenția sa. „Nu, nu spune asta”, a răspuns ea. „Nu mi-e teamă”.

Liga, condusă de Matteo Salvini, face parte dintr-o coaliție tripartită care include omologul său de extremă dreapta Frații din Italia și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, care se preconizează că va câștiga alegerile.

Reducerea comunității de romi prin efectuarea unui recensământ și expulzarea celor care trăiesc ilegal în Italia s-a numărat printre promisiunile lui Salvini la votul național din 2018.

Reacții în valuri după comentariile rasiste

Videoclipul lui Di Giulio a fost condamnat de Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga.

„Se întâmplă lucruri șocante în această campanie electorală”, a declarat Letta, referindu-se și la Giorgia Meloni, liderul Frații din Italia și posibil viitor prim-ministru al țării, care a distribuit luna trecută un videoclip cu o femeie ucraineană violată de un solicitant de azil într-un oraș italian.

„Cât de departe vor mai merge?”

Răspunsul lui Di Giulio

Di Giulio s-a apărat de acuzațiile de rasism ale primarului Florenței, Dario Nardella, argumentând că are o prietenă nigeriană și că a vrut doar să denunțe „crima cerșetoriei”. Deși există unele restricții, cerșetoria nu este o infracțiune în Italia.

Salvini a declarat că videoclipul a fost „prostesc”. „Problemele se rezolvă cu forțele de ordine, cu rezoluții, nu cu videoclipuri care se iau de o singură persoană”, a adăugat el.

Sprijinul pentru Ligă, cândva cel mai mare partid din Italia, s-a înjumătățit în ultimii ani, în timp ce partidul condus de Angelo Meloni a crescut. Partidul ei conduce coaliția de dreapta și a urcat la aproape 26% într-un sondaj de opinie de marți, mărind diferența față de Partidul Democrat, care a fost cotat la 21,4%.

Susținătorii tradiționali ai Ligii, în special proprietarii de afaceri din bastioanele sale din nord, întorc spatele partidului ca urmare a contribuției lui Salvini la prăbușirea guvernului lui Mario Draghi în iulie și a poziției sale privind sancțiunile împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina.

Salvini, care l-a lăudat anterior pe Vladimir Putin, a declarat luni că, în loc să afecteze Rusia, sancțiunile dăunează țărilor care le impun. Poziția sa intră în conflict cu cea a lui Meloni, care a încercat să asigure observatorii internaționali că, dacă coaliția va intra la guvernare, va sprijini Ucraina și va respecta linia UE și NATO privind sancțiunile impuse Rusiei.