23 aug. 2022 | 11:15

Volodimir Zelenski, refuzat de Joe Biden. Lovitură dură a SUA pentru Ucraina

ULTIMA ORĂ
Volodimir Zelenski, refuzat de Joe Biden. Lovitură dură a SUA pentru Ucraina

Luni, Statele Unite au respins cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruși, afirmând că Washingtonul nu ar dori să închidă căile de refugiu pentru disidenții ruși și alte persoane vulnerabile la abuzurile împotriva drepturilor omului.

Cererea Ucrainei, respinsă de Washington

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut pentru prima dată interzicerea vizelor într-un interviu acordat la începutul acestei luni ziarului Washington Post, spunând că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.

Zelenski a lansat apoi un alt apel, în urmă cu câteva săptămâni, pentru ca statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetățenii ruși, pentru ca blocul să nu devină un „supermarket” deschis oricui are mijloacele de a intra.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că administrația Biden a impus deja restricții de viză pentru oficialii Kremlinului, dar a precizat că se va concentra pe identificarea celor implicați în invazia Rusiei în Ucraina și tragerea lor la răspundere.

„Statele Unite nu ar dori să închidă căile de refugiu și siguranță pentru disidenții din Rusia sau pentru alte persoane vulnerabile la abuzurile privind drepturile omului”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Am fost, de asemenea, clar că este important să tragem o linie de demarcație între acțiunile guvernului rus și politicile sale în Ucraina și poporul rus”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Nici Germania nu a fost de acord cu propunerea lui Zelenski

Unii lideri europeni, precum premierul finlandez Sanna Marin și omologul său estonian, Kaja Kallas, au cerut interzicerea vizelor la nivelul întregii UE. Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus luni acestei propuneri, afirmând că rușii ar trebui să poată părăsi țara de origine dacă nu sunt de acord cu regimul.

„Acesta nu este războiul poporului rus, ci este războiul lui Putin”, a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă luni la Oslo.

Această problemă divizează tot mai mult țările UE, în timp ce Ucraina continuă să ceară interzicerea. Republica Cehă, Lituania, Estonia, Letonia și Polonia au încetat să mai elibereze anumite vize pentru ruși, Tallinn anunțând chiar joia trecută că rușii cu vize Schengen eliberate de Estonia nu vor avea voie să intre în țară.

Scholz a exprimat anterior îndoieli cu privire la eficacitatea instrumentului, argumentând că o interdicție generală pentru toată lumea ar submina scopul și efectul sancțiunilor specifice care au fost aplicate celor care sprijină războiul.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat săptămâna trecută că dorește să ridice această problemă la reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Praga, care va avea loc la sfârșitul lunii august.