02 apr. 2022 | 15:35

Vladimir Putin vrea să distrugă Europa. Prima etapă: criza alimentară. Ce va urma apoi

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin vrea să distrugă Europa. Prima etapă: criza alimentară. Ce va urma apoi

Războiul din Ucraina a destabilizat serios economiile mondiale. Iar sancțiunile impuse de Occident în încercarea de a opri invazia lansată de Vladimir Putin pe teritoriul ucrainean pune și mai multe piedici sectorului financiar global, destul de afectat oricum de pandemie. Deși întreaga lume speră la încheierea conflictului, Vladimir Putin transmite că problemele abia au început. După criza alimentară, este așteptată o nouă etapă care poate să distrugă Europa.

Vladimir Putin, scenariu sumbru despre distrugerea Europei. Ce ne așteaptă după criza alimentară

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit recent, în cadrul unei reuniuni prin videoconferinţă, ce a avut ca temă situația industriei aeronautice după sancţiunile Occidentului, despre viitorul Europei. Liderul de la Kremlin anticipează o criză alimentară mondială, care însă va avea și alte urmări.

Costurile uriașe la energie, după decizia de a deveni independente de gazul rusesc, vor duce statele europene într-o fază ce le apropie de distrugere, consideră președinte Federației Ruse. Putin susține că, după criza alimentară ce a debutat deja în multe zone din Europa, va urma un nou val migrator către țările europene. Costurile mari la energie se vor remarca în competitivitatea companiilor și în nivelul de trai al populației.

„După criza alimentară va urma un nou şi inevitabil val migrator, în principal către ţările europene”, a anticipat Putin, conform agenţiei EFE.

Efectele sancțiunilor Vestului asupra Rusiei se vor resimți în lanț

Oficialul rus a transmis o serie de acuzații către Occident, despre care susține că „ia decizii una după alta care împing economia mondială într-o criză şi conduc la distrugerea reţelelor logistice şi de producţie”. Totodată, Vladimir Putin consideră că această criză „va conduce de asemenea la o creştere a inflaţiei globale şi la o agravare a inegalităţii, cu o reducere a bunăstării a milioane de persoane în ţările sărace (…), până la tragedia unei foamete masive”, este de părere liderul de la Kremlin.

Președintele rus este de părere că statele europene nu țin cont de interesele propriilor cetățeni, însă ar face jocurile „stăpânilor lor de cealaltă parte a oceanului”. Putin susține că țările din Europa au un discurs populist fals prin îndemnurile lor către cetățeni, prin care doar îi îndeamnă pe oameni să consume mai puține alimente, să se îmbrace mai gros, să economisească la încălzire și să renunțe la călătorii.

Putin, despre renunțarea Occidentului la gazul rusesc

Sancțiunile impuse de statele din Vest Rusiei includ și oprirea alimentării Europei cu gaz rusesc. Vladimir Putin estimează că această decizie va reprezenta pentru europeni „o dezindustrializare masivă şi distrugerea de locuri de muncă”, precum și „creşterea costurilor combustibililor şi electricităţii, a cheltuielilor cu utilităţile şi scăderea drastică a nivelului de trai al cetăţenilor”.

„Acesta este preţul pe care liderii occidentali îl propun oamenilor să-l plătească pentru ambiţiile lor şi lipsa de viziune atât în politică, cât şi în economie”, a fost concluzia liderului de la Kremlin.

Președintele rus consideră că SUA profită de această instabilitate, comparând situația actuală cu cea din primele două Războaie Mondiale, precum și în timpul conflictelor din Iugoslavia, Irak sau Siria. Putin a remarcat faptul că, în timp ce piețele internaționale se prăbușesc, cotațiile acțiunilor din companiile din industria militară americană continuă să crească.

Cea mai recentă decizie a lui Vladimir Putin vizează sancțiunile proprii asupra statelor occidentale. Liderul rus a semnat joi un decret prin care impune statelor „neprietenoase” cu Rusia, printre care se numără și cele membre UE, să plătească de vineri transporturile de gaz rusesc în ruble. În caz contrar, Rusia va opri furnizarea gazului.