Vladimir Putin, înfrângere grea în Ucraina. Ce este obligată Rusia să facă, imediat

Vladimir Putin, înfrângere grea în Ucraina. Ce este obligată Rusia să facă, imediat

Adunarea generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluție prin care cere Rusiei să înceteze „imediat“ războiul din țara vecină, transmite AFP. În favoarea documentului, care nu are caracter obligatoriu, au votat 140 dintre cele 193 de ţări membre. Este a doua rezoluţie a Adunării Generale legată de ofensiva rusă în Ucraina, după cea din 2 martie. Mai multe detalii, în paragrafele de mai jos.

Adunarea generală a ONU cere încetarea „imediată“ a războiului din Ucraina

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) cere Rusiei să înceteze „imediat“ războiul din Ucraina, transmite AFP. Dintre cele 193 de ţări membre, 140 au votat în favoarea documentului, 38 s-au abţinut, iar cinci au fost împotrivă. Este vorba despre Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus.

Este a doua rezoluţie a Adunării Generale cu privire la invazia rusă în Ucraina, după cea din 2 martie, care a urmat blocării prin veto-ul Rusiei a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate.

Ieri, Adunarea s-a pronunțat și asupra unui text concurent prezentat de Africa de Sud, care nu făcea nicio trimitere la Rusia, pe care l-a respins cu 50 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 36 de abţineri.

Rezoluția adoptată, elaborată de Ucraina și aliați, cere „încetarea imediată a ostilităţilor Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi în special a tuturor atacurilor împotriva civililor şi a unor obiective civile“.

Citește și: Crește riscul ca Putin să fie înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat a serviciilor de securitate

Rusia, criticată pentru că a creat o situație umanitară „îngrozitoare“

De asemenea, documentul, care nu are caracter obligatoriu, „reiterează apelul secretarului general (Antonio Guterres – n.r.) ca Federaţia Rusă să oprească ofensiva militară, precum şi apelul la implementarea unui armistiţiu şi la revenirea pe calea dialogului şi a negocierilor“.

Adunarea Generală a ONU a cerut, totodată, accesul la ajutor și protecție civilă în Ucraina și a criticat încă o dată Rusia pentru că a creat o situație umanitară „îngrozitoare“.

Ucraina a anunţat marţi că eforturile sale de evacuare a civililor din oraşele şi localităţile asediate se concentrează asupra orașului-port Mariupol, siutația de aici fiind descrisă de mulți drept „iadul pe pământ“, însă nu a anunţat niciun nou acord cu Rusia pentru a permite trecerea în siguranţă a locuitorilor blocaţi, a transmis Reuters.

„Ne concentrăm pe evacuările din Mariupol“, a afirmat vicepremierul Iryna Vereshchuk.

Orașul a rămas fără apă, hrană, curent și comunicații de zile întregi.