Viteza la internet din România, departe de a mai fi un subiect de mândrie: nici la asta nu mai suntem buni

Viteza la internet din România, departe de a mai fi un subiect de mândrie: nici la asta nu mai suntem buni

În vremuri demult apuse, România avea unele dintre cele mai rapide conexiuni la internet din lume. Între timp, acest aspect a ajuns să nu mai reprezinte un subiect de mândrie.

Conform celor mai recente date agregate de Ookla, pe parcursul lunii martie, conexiunea la internet fix medie din România a fost de 131,96 Mbps. Dacă discutăm de internet mobil, viteza medie a fost de 36,9Mbps pe teritoriul țării noastre. Pe de o parte, vitezele menționate sunt un pic mai mari decât cele de acum un an. Pe de altă parte, șansele să mai intrăm în top 10 la nivel global sunt infime spre inexistente.

Ce spun cifrele despre internetul din România

Ca referință Ookla este compania din spatele serviciului speedtest.net pentru verificarea conectivității la internet. Fiind cel mai popular astfel de serviciu la nivel global, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul echipa din spatele său obține unele dintre cele mai complete statistici referitoare la viteza la internet de pe mapamond.

Astfel, aflăm că România este pe locul 52 la nivel global, din prisma vitezei internetului mobil. În 2017 se afla pe locul 36, în 2020 scăzuse până pe 40, iar acum nu face decât să meargă din rău în mai rău.

La capitolul internet fix, mai avem o șansă să intrăm în top 10 global, dar este improbabil să se întâmple în acest an. Momentan, suntem pe poziția a 11, la fel ca în 2021, deși viteza medie a crescut de la 118,51 Mbps acum un an până la 131,96 Mbps la ora actuală. În 2017, în același clasament, România se afla pe locul 5.

Dacă ai o curiozitate pe marginea subiectului, cel mai rapid internet fix se află la această oră, în ordine, în Singapore, Chile, Tailanda, Danemarca, Hong Kong, Monaco, Macau, SUA, China și Spania. Cel mai rapid internet mobil este accesibil cetățenilor din Emiratele Unite Arabe, Norvegia, Qatar, Coreea de Sud, Olanda, China, Danemarca, Arabia Saudită, Bulgaria și Croația.

Citește și: