24 ian. 2022 | 17:35

Viitorul muncii fizice, mai puțin solicitant: cum ne ajută exoscheletele

ACTUALITATE
Viitorul muncii fizice, mai puțin solicitant: cum ne ajută exoscheletele

Progresele în tehnologia de exoschelete schimbă rapid modul în care oamenii își îndeplinesc sarcinile fizice în viața de zi cu zi. Unele sunt concepute pentru a ajuta la reabilitarea pacienților cu leziuni ale coloanei vertebrale, altele sunt create pentru a îmbunătăți capacitățile de luptă ale marinei. Oricum ar fi, exoscheletele sunt concepute pentru a vă ușura munca.

Dar multe exoschelete sunt construite, pur și simplu, pentru a face muncile fizice repetitive mai puțin stresante pentru oamenii care le execută. Dar German Bionic susține că doar unul dintre ele este suficient de inteligent pentru a învăța din mișcările greșite ale utilizatorilor săi: a cincea generație de Cray X.

Cray X se potrivește lucrătorilor – ca un rucsac de 7 kg cu dispozitive de acționare montate pe șold, care mută legăturile din fibră de carbon prinse de picioare, permițând unei persoane să ridice și să meargă cu ușurință cu până la 30 kg. Deși nu ajută în mod activ umerii și brațele persoanei, Cray X oferă un sistem Smart Safety Companion pentru a ajuta la atenuarea leziunilor obișnuite de ridicare.

Exoscheletele ușurează munca lucrătorilor

„Este o aplicație software în timp real care rulează în fundal și poate avertiza lucrătorul atunci când riscul ergonomic devine prea mare”, a declarat pentru Engadget Norma Steller, șeful IoT al German Bionic. „De exemplu, recomandăm o pauză pentru că știm că repetiția și stresul general pot duce la oboseală, iar oboseala poate duce la leziuni”.

SSC nu numai că va colecta informații granulare de telemetrie – ce sarcină este ridicată, riscuri ergonomice cum ar fi răsucirea în timpul ridicării și potențiali factori de mediu – ci folosește un algoritm de învățare automată pentru a analiza acele date. Astfel, va adapta exoscheletul lucrătorului care îl poartă prin intermediul software-ului OTA.

Nu numai că aceste date sunt afișate lucrătorilor înșiși pe un monitor atașat, dar Cray X transmite, de asemenea, acele date în lanțul de supraveghere, permițând managerilor să monitorizeze mișcările angajaților lor, pentru a se asigura că aceștia nu se suprasolicită.

„Deoarece colectăm fiecare pas, datele pe care le oferim sunt mult mai precise”, a menționat Steller. „În special în logistică, fiecare pas, fiecare ridicare, fiecare tendință este de obicei planificată. Dar uneori, în lumea reală, nu fiecare plan se împlinește și apoi vedem brusc că performanța la locul de muncă scade foarte, foarte repede. Și cu datele pe care le furnizăm, poți să faci o investigație și să-ți dai seama de ce acea scădere are loc”.