04 nov. 2022 | 08:35

Viitorul atacurilor cibernetice: care va fi impactul asupra companiilor

ACTUALITATE
Viitorul atacurilor cibernetice: care va fi impactul asupra companiilor

Securitatea cibernetică este afectată de numărul atacurilor cibernetice din ultima vreme. Mai ales cele de tip ransomware cresc într-un ritm alarmant.

Potrivit datelor Gartner, companie de cercetare și consultanță în domeniul tehnologiei, se preconizează că, până în 2025, cel puțin 75% dintre organizațiile IT se vor confrunta cu unul sau mai multe atacuri cibernetice. Instrumentele de hacking și strategiile de extragere a datelor au transformat ransomware-ul în cea mai mare amenințare la adresa securității datelor individuale, a întreprinderilor și a celor naționale.

Conform specialiștilor, până în 2031, se așteaptă ca ransomware să atace o companie, un consumator sau un dispozitiv la fiecare două secunde. Spre comparație, în 2021, acest număr era de doar 11 secunde, când pagubele cauzate de ransomware la nivel global au atins 20 de miliarde de dolari. Ca referință, cea mai mare răscumpărare – până în prezent – a fost de 70 de milioane de dolari.

Impactul atacurilor cibernetice

Există patru tendințe importante în materie de ransomware, și anume: hackerii se concentrează pe marile întreprinderi și pe infrastructură, operatorii de ransomware vând acum servicii legate de ransomware altor atacatori prin soluții personalizate, iar extragerea dublă a datelor devine noua normalitate. De asemenea,

Atacurile de tip ransomware afectează brandurile, provoacă întreruperi de lungă durată ale serviciilor, expun întreprinderile la răspundere juridică și multe altele. Aceste daune colaterale pot fi enorme –  de până la 23 de ori mai mari decât răscumpărarea.

De aceea, trebuie să ne protejăm datele. Protecția tradițională a securității datelor se concentrează pe rețea (cum ar fi firewall-ul și gateway-urile de securitate) și pe gazde, pentru a preveni intruziunile de ransomware și a limita răspândirea. Acest lucru neglijează însă capacitatea ransomware-ului de a se deghiza și de a se ascunde în sistem pentru o perioadă lungă de timp pentru a obține permisiuni de acces la un volum mare de date cheie. Cu alte cuvinte, odată ce sistemul este infectat, protecția tradițională a securității datelor este inutilă.