VIDEO Rusia sperie cu planurile sale în Ucraina. Ce construiește la Mariupol pentru prizonierii de război

VIDEO Rusia sperie cu planurile sale în Ucraina. Ce construiește la Mariupol pentru prizonierii de război

În orașul ucrainean Mariupol, ocupat de ruși, are loc o activitate febrilă. Soldații lui Vladimir Putin transformă Filarmonica într-o închisoare. Pe lângă cuști, aceștia construiesc un buncăr special prin care să primească vagoanele cu prizonierii ucraineni. Această structură este construită exclusiv cu un singur scop – „Tribunal”.

Rusia pune bazele unui tribunal la Mariupol, cu buncăr și cuști speciale

În jurul Filarmonicii din Mariupol (sud-estul Ucrainei) este mare forfotă. Muncitorii și utilajele lucrează intens la transformarea clădirii în tribunal dotat cu niște cuști, în contextul în care ocupanții ruși se pregătesc pentru viitoarele procese ale soldaților ucraineni capturați. Astfel, instituția va deveni tribunal, iar în locul boxelor vor fi amplasate cuști în care vor fi băgați acuzații.

Potrivit lui Denis Pușilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, soldații ucraineni vor fi aduși în fața instanței până la sfârșitul verii. În luna iunie, „investigatorii” lui Putin indicau că au deschis peste 1.100 de dosare împotriva prizonierilor capturați, pe care îi acuză de „crime împotriva păcii”.

Ridicarea cuștilor în Mariupol oferă poate cel mai clar indiciu că Moscova se pregătește să organizeze procese sub formă de spectacol ale soldaților ucraineni. Unii oficiali de la Kiev și observatori independenți se tem că procedurile sunt concepute ca să deturneze responsabilitatea pentru atrocitățile comise de Rusia în timp ce forțele ei asediau orașul.

Primarul orașului face acuzații dure

Vadim Boichenko, primarul orașului Mariupol, spune că invadatorii ruși pregătesc un „proces” fals al prizonierilor de război ucraineni pentru data de 24 august [Ziua Independenței Ucrainei].

„Bijuteria noastră (Sala Filarmonicii – n.red.), unde au loc de obicei numai evenimente culturale, este transformată într-un „tribunal” al prizonierilor noștri de război, care, din păcate, se află în închisorile pe care ocupanții le-au creat în jurul orașului Mariupol. Peste 10.000 de ucraineni, mulți dintre ei militari, se află în spatele gratiilor. Iar invadatorii vor să-și țină adunarea simulată la Mariupol de sărbătoarea noastră, Ziua Independenței”, a spus edilul.

Ce vor să demonstreze rușii

Cât despre motivele probabile ale acestui plan, Boicenko susține că Rusia dorește să arate măcar câteva „realizări”, și anume o victorie asupra prizonierilor de război, având în vedere lipsa de victorii pe câmpul de luptă. Totuși, astfel de fapte constituie o crimă de război, a subliniat primarul din Mariupol, pentru că s-a încheiat un acord cu reprezentanții Crucii Roșii și ONU ca prizonierii care au depus armele să meargă doar în Ucraina, adică să nu fie urmăriți penal. Cu toate acestea, rușii încalcă armistițiul stabilit.