21 iun. 2022 | 16:43

VIDEO Grindină de mărimea unor mingi de tenis. Unde s-a dezlănțuit furtuna

ULTIMA ORĂ
VIDEO Grindină de mărimea unor mingi de tenis. Unde s-a dezlănțuit furtuna

S-au dezlănțuit furtunile puternice într-o țară europeană. A plouat cu grindină de mărimea unor mingi de tenis de câmp în sud-vestul Franţei. Vremea capricioasă a întrerupt alimentarea cu energie electrică, avariind acoperişuri şi cauzând inundaţii, au raportat autoritățile din Bordeaux. În câteva minute, serviciile de urgenţe au răspuns la 900 de solicitări telefonice. Mii de persoane au rămas în beznă şi alte 30 au fost strămutate în adăposturi sociale.

Cod portocaliu de furtuni în Franța

Marți, 21 iunie, a fost alertă meteo în sud-vestul Franței din cauza grindinei de mărimea unor mingi de tenis. Imaginile surprinse de martori dau fiori. (Vezi VIDEO mai jos). 126 de copii şi 28 de profesori aflați în tabără au fost evacuați din calea furtunii, iar doi elevi au suferit răni uşoare.

A plouat cu grindină mare

Faimoasele podgorii şi alte culturi agricole din regiunea Aquitania au suferit pagube însemnate. Postul de televiziune RTL a relatat filmări cu mașini avariate, având caroserii deformate şi geamuri sparte după ce au fost lovite de grindină. Potrivit serviciului naţional de meteorologie – Meteo France, unele dintre bucăţile de grindină au avut un diametru de şapte centimetri. Vântul a bătut cu putere, s-au înregistrat rafale de până la 115 kilometri/h. Din păcate, experții nu au vești bune. Furtunile vor continua în sud-vestul Franței.

Cele mai afectate zone

Meteorologii au emis cod portocaliu de furtună pentru 27 dintre cele 96 de districte administrative din Franţa metropolitană şi prognozează vânturi puternice, ploi abundente şi grindină. Alerta de furtună a fost extinsă acum în Ariège, Aude, Aveyron, Charente, Charente-Maritime, Creuse, Dordogne, Haute-Garonne, Gironde, Landes, Lozère, Deux-Sèvres, Tarn, Vienne și Haute-Vienne. Mai multe zone din centrul și estul țării sunt încă sub avertizare cod portocaliu legată de valul de căldură actual și/sau de riscul de furtuni violente.

Citește și Ştefania Mărăcineanu, românca de geniu care a inventat ploaia artificială. Francezii Curie i-au „furat” premiul Nobel

În Gironde, echipajele de intervenție și ambulanțele au fost chemate la aproximativ 200 de incidente legate de căderea copacilor, acoperișuri distruse și inundații. La Bordeaux, vântul a suflat cu până la 105 km/h. Nimeni nu a fost rănit, dar vremea a mai dat o lovitură fermierilor din regiune, care au fost deja afectați de mai multe fenomene meteorologice extreme în ultimele luni.

Recomandări pentru populație

Oamenii sunt sfătuiți să stea cât mai departe de ferestre și uși, să se adăpostească în clădiri cu o structură solidă, să adăpostească bunurile care ar putea fi luate de vânt sau inundații și să evite deplasările prin ploaie.