VIDEO Gafă la nivel înalt. Președintele Zelenski, confundat cu Putin

VIDEO Gafă la nivel înalt. Președintele Zelenski, confundat cu Putin

Fostul premier britanic Boris Johnson, unul dintre marii prieteni ai Ucrainei, a comis o gafă în Camera Comunelor, unde i-a adus un omagiu lui Vladimir Putin, în locul lui Volodimir Zelenski. Este prima sa intervenţie în Camera inferioară a Parlamentului britanic. Deputaţii au râs de confuzie, în timp ce Johnson a încercat să rămână calm.

Boris Johnson, gafă în Parlamentul britanic

Boris Johnson a avut un derapaj verbal semnificativ în timpul primei sale intervenții majore în calitate de deputat, când l-a confundat pe Volodimir Zelenski cu Vladimir Putin. Fostul premier britanic i-a mulțumit, din greșeală, președintelui rus pentru „conducerea sa inspirată”, când, de fapt, voia să se refere la liderul ucrainean. Deputaţii prezenți în Camera inferioară a Parlamentului britanic au râs de confuzia oficialului, acesta din urmă încercând să rămână calm.

„(…) Mulțumesc, de asemenea, desigur, conducerii inspirate a lui Vladimir Putin”, a declarat fostul premier britanic. Realizând gafa, Boris Johnson a corectat imediat: „conducerii inspirate a lui Volodimir Zelenski”.

În prima sa intervenţie în calitate de deputat, Boris Johnson a lăudat Forţele Armate ale Ucrainei şi ajutorul oferit de Marea Britanie.

„Eroismul Forţelor armate ucrainene, mulţumită, în parte, armamentului pe care suntem mândri să îl oferim”, a spus el.

Discurs incorent în calitate de deputat

Vizibil distras sau emoționat, Johnson s-a împotmolit în discursul său şi a spus că „sunt mândru că ofer… felicit, pentru a-l felicita pe onorabilul meu prieten pentru felul în care descrie activitatea Forţelor armate britanice, armamentul pe care-l trimitem”.

În pofida greșelii pe care a făcut-o, deputatul şi-a continuat discursul. „Iertaţi-mă”, a spus Boris, adăugând că „forţele ruse au fost respinse în ultimele zile din zone mari din nord-estul ţării, în jurul Harkovului”. Apoi, deputatul a subliniat că orice acord cu Vladimir Putin „ar transmite un semnal în lume că violenţa dă roade”.

„Nu există absolut niciun semn că Putin vrea un astfel de compromis sau că se poate avea încredere în el că-l va realiza. De aceea nu avem absolut nicio altă opţiune în afară de a menţine cursul, de a rămâne hotărâţi. Dacă Putin îşi intensifică agresiunea, noi trebuie să ne intensificăm apărarea ucrainenilor”, a subliniat Boris Johnson.

Fostul premier este un susținător al Ucrainei

În perioada în care a fost premier al Marii Britanii, Boris Johnson a efectuat multiple vizite la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a-şi exprima susţinerea de neclintit faţă de Ucraina. În mandatul său, Londra a trimis Kievului ajutoare în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline, pentru a se apăra de invazia rusă.