13 iul. 2022 | 16:26

VIDEO Comportamentul bizar al unui calamar în adâncurile oceanului: ce face creatura

ACTUALITATE
VIDEO Comportamentul bizar al unui calamar în adâncurile oceanului: ce face creatura

Este un mare ocean înfricoșător acolo jos. Când ești doar un mic calamar embrionar, există o mulțime de vietăți care ar dori să te mănânce la prânz.

O strategie, folosită de o varietate de calamari, este de a-și proteja ouăle într-o minge uriașă de mucus gelatinos și alunecos. Unii își depun ouăle direct pe fundul mării. Dar cel puțin un calmar pare să aibă o strategie diferită.

Imaginile recente publicate de cercetătorii de la Institutul de Cercetare pentru Acvariul din Monterey Bay în întunericul permanent al adâncurilor oceanice au dezvăluit o priveliște rară: un calamar de adâncime din genul Bathyteuthis care poartă o “foaie” fină, asemănătoare cu dantelă, cu sute de ouă în timp ce înoată prin apele reci.

Utilizarea vehiculelor operate de la distanță le-a permis oamenilor de știință să vadă o lume cu totul nouă în întunericul ostil și adâncimile oceanelor, sub razele luminii Soarelui. Noua înregistrare a fost obținută într-o scufundare recentă folosind ROV Doc Ricketts, echipat cu camere 4K pentru vederi de înaltă rezoluție ale oricăror creaturi pe care le-ar putea întâlni acolo jos, în întuneric.

Ce face acest calamar

Mama calamarului observat în întunericul permanent la o adâncime de 1.390 de metri are un comportament aparte. Prima dată când a fost văzut acest fenomen a fost în 2005, când a fost văzut un alt calamar Bathyteuthis, tot în adâncurile golfului Monterey, purtând un „cearceaf” încorporat cu aproximativ 360 de ouă.

Caracatițele sunt renumite pentru că stau cu ouăle și le protejează, până la un final tragic. Dar se știe că doar trei specii de calamari își găsesc puii și, deși nu este clar care este motivul, păstrarea bebelușilor prețioși în siguranță de prădători este probabil în fruntea listei.

Oamenii de știință cred că ar putea exista și alți calamari în adâncurile oceanice greu de observat. Se întâmplă multe acolo jos despre care nu știm.

De asemenea, este posibil ca mamele de calmar ca aceasta să continue să poarte ouă până când eclozează, pentru a le oferi puiilor cea mai bună șansă de supraviețuire. Cu toate acestea, calamarii, ca și caracatițele, sunt semelpare – se reproduc o singură dată în viață înainte de a muri.

Aceasta înseamnă că protejarea ouălor ei, astfel încât să poată crește într-o nouă generație puternică și sănătoasă de calamari, este probabil unul dintre ultimele acte ale acestei mame grijulii.