06 oct. 2022 | 19:08

Victorie pentru Adrian Năstase în instanță. Și-a câștigat pensia specială de parlamentar, ce sumă ar avea de primit

ULTIMA ORĂ
Victorie pentru Adrian Năstase în instanță. Și-a câștigat pensia specială de parlamentar, ce sumă ar avea de primit

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a câștigat în primă instanță, la Tribunalul București, dreptul de a încasa, în calitate de fost parlamentar, indemnizația pentru limita de vârstă cunoscută drept „pensie specială”. Potrivit Antena 3, politicianul are de primit aproximativ 80.000 de lei de la Camera Deputaților.

Adrian Năstase și-a câștigat în instanță pensia specială

Adrian Năstase a cerut în instanță să fie anulat ordinul de încetare a plății indemnizației pentru limită de vârstă, să îi fie dați banii din februarie 2021 la zi și să îi fie plătite cheltuielile de judecată. Demersul său a venit după ce Parlamentul a adoptat, la începutului anului 2021, legea de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Fostul lider PSD a beneficiat de indemnizația maximă, Năstase având numărul maxim de mandate prevăzute în legea care stabilea pensiile speciale pentru parlamentari. Judecătorul a dispus ca politicianul să fie repus în drepturi, dar nu din momentul în care legea tăierii pensiilor speciale a fost declarată motivat neconstituțional, adică 10 iunie 2022, ci retroactiv, de când nu a mai primit indemnizația. Indemnizația este estimată la 5.000 de lei net lunar, iar suma totală s-ar ridica la 80 de mii de lei.

CCR a decis, în mai 2022, că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția, așa că a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Anul trecut, la 17 februarie 2021, plenul Parlamentului a adoptat cu 357 de voturi „pentru” și 30 de abțineri abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. Ulterior, peste 70 de foști demnitari au atacat decizia la instanțele din țară.

Fostul premier a pierdut procesul cu România la CEDO

Săptămâna trecută, fostul premier Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul intentat României în cazul condamnării sale la 4 ani de închisoare, alături de Dana Năstase, în dosarul Zambaccian. Acesta fusese acuzat că a primit diverse bunuri din China și contravaloarea unor lucrări de construcție, în valoare de peste 600.000 de euro, în schimbul numirii și menținerii Irinei Jianu ca director al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Cererile formulate de soții Năstase au fost respinse

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a declarat, joi, 29 septembrie, inadmisibile cererile formulate de Adrian Năstase și soția sa, Dana Năstase, legate de procesul intentat României, în care fostul premier a primit, în ianuarie 2014, o condamnare la patru ani de închisoare.

Cuplul a fost acuzat că, între 2002 și 2004, a importat ilegal bunuri în România pentru uz propriu, prin intermediul unor societăți comerciale conduse de înalți funcționari din cadrul guvernului de la acea vreme. Decizia CEDO este definitivă.