16 mart. 2022 | 13:55

Victime recente ale cenzurii online a DNSC: site-urile la care nu te-ai fi așteptat niciodată

ACTUALITATE
Victime recente ale cenzurii online a DNSC: site-urile la care nu te-ai fi așteptat niciodată

Unde tragem linia dintre fake news, propagandă și informație corectă? Desigur, este destul de greu să facem asta, mai ales într-o lume în care aproape nimic din ceea ce vedem sau auzim nu pare pe deplin real.

E nevoie ca, înainte să „înghițim pe nemestecate” o informație, să o verificăm din cele trei surse jurnalistice. O utopie, desigur – de vreme ce nu toții românii au pregătirea necesară pentru a face diferența între știrile false, cele propagandistice, și informațiile corecte.

În acest sens, DNSC a început să „taie și să spânzure” publicațiile online care obișnuiau să arunce cu „lături jurnalistice”. Printre primele interzise au fost toate cele care răspândeau propagandă rusească, în contextul războiului pe care Vladimir Putin l-a început în Ucraina. Așadar, Sputnik și „sateliții”, însă și tot ce ține de Russia Today, au încetat să mai fie disponibile la noi în țară. De asemenea, alte site-uri detectate ca fiind „răspândace” de propagandă, au trecut pe sub furcile caudine ale autorităților române, sub atenta supraveghere a directivelor venite de la cel mai înalt nivel, direct din „curea Comisiei Europene.

Însă ce ne facem atunci când soft-urile de detectare ratează?

Un blog literar și un magazin online, victime ale cenzurii online

Primul scandal real, din jurul acestui subiect, s-a întâmplat odată cu blocarea fără un motiv aparent a site-ului Aktual24.ro.

Se pare că, recent, alte site-uri au picat în plasa recidivei Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Un blog de cărți, dar și un magazin online din Beiuș, au reușit să fie catalogate ca fiind implicate în propaganda rusească și evidențiate ca atare, într-o listă a „rușinii”.

În consecință, cele două site-uri au întâmpinat, timp de mai multe zile, probleme majore, astfel că au cerut explicații.

Explicații au venit, chiar dacă un pic cam târziu.

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică monitorizează cu atenție evoluțiile în spațiul cibernetic național civil, în conformitate cu prevederile legale, context în care identificăm și corelăm în mod curent conexiuni între infrastructuri, incidente și atacuri de securitate cibernetică inclusiv în contextul crizei Ucraina – Rusia.

De asemenea, Directoratul inițiază demersuri specifice pentru limitarea impactului, eliminarea la sursă sau blocarea acțiunilor îndreptate împotriva securității, confidențialității, integrității, disponibilității și rezilienței spațiului cibernetic național civil al României și al aliaților săi.

La data de 4 martie 2022, orele 17:22, Directoratul a fost informat prin intermediul mecanismului de cooperare CSIRT Network (rețeaua structurilor de tip CSIRT din fiecare stat membru UE) cu privire la 679 site-uri web din spațiul UE – dintre care trei cu domeniul .ro – ce au fost implicate în activități frauduloase în mediul online și au fost identificate ca fiind asociate cu atacuri cibernetice de tip DDoS asupra unor instituții guvernamentale din UE:

  • www.bookblog.ro cu IPv4: 128.140.228.210 – România, Bucureșt
  • www.doilupi.ro cu IPv4 – 77.81.2.84 – România, județul Maramureș
  • www.enterieur.ro cu IPv4 – 89.39.246.12 – România, județul Covasna

La data de 11 martie 2022, cele trei site-uri web cu domeniul .ro au fost raportate de Directorat către ANCOM. Lista transmisă către ANCOM este actualizată periodic și publicată, pentru transparență, inclusiv pe site-ul www.dnsc.ro.

Directoratul depune eforturi susținute pentru analiza, investigarea și documentarea unor astfel de cazuri și pentru limitarea riscurilor la adresa utilizatorilor, a operatorilor economici precum și a spațiului cibernetic național civil al României și al aliaților săi.

Revenim cu precizarea că Directoratul tratează agnostic conținutul site-urilor web semnalate, și reacționează ferm, conform competențelor și prevederilor legale, în cazurile în care acestea sunt implicate în atacuri îndreptate împotriva securității, confidențialității, integrității, disponibilității și rezilienței spațiului cibernetic național civil al României și al aliaților săi, inclusiv instituții UE.

Atragem atenția pe această cale celor care dețin sau administrează infrastructuri, domenii și site-uri web că au responsabilitatea de a se asigura că acestea nu sunt folosite pentru, sau implicate în atacuri cibernetice.

Proprietarii sau administratorii domeniilor sau site-urilor web a căror activitate este suspendată în urma adreselor trimise către ANCOM ne pot contacta direct pentru detalii tehnice.”, se arată în comunicatul DNSC.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele