Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a sosit în România. Oficialul va avea discuții cu Klaus Iohannis și va vizita refugiații ucraineni
Vicepreședintele SUA va vizita, începând de joi, România și Polonia, pentru a discuta despre viitoarele răspunsuri ale Occidentului la invazia Rusiei în Ucraina. Kamala Harris are misiunea de a asigura țara noastră de spirijunul Washingtonului. Prin urmare, ea se va concentra pe mijloacele prin care statele membre ale NATO pot implementa sancţiunile economice și pot înainta împreună. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a sosit în România
UPDATE 16:53 Atunci când Kamala Harris a fost întrebată despre suplimentarea trupelor din România și o prezență permanentă la 150 km de graniță, aceasta a spus că „SUA au o prezență continuă și rotativă în România. Ultima oară am trimis 1.000 de trupe. Așa cum românii știu, e o situație în dinamică și noi analizăm zilnic nevoile din regiune. În ce privește viitorul comportament al lui Putin, nu pot specula. Dar suntem clari că un atac asupra uni stat membru e un atac asupra tuturor“.
„Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi țintită prin vreo agresiune. E clar că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a produs un rezultat vizibil: unitatea NATO și hotărârea aliaților din NATO de a sta împreună“, a spus și Klaus Iohanis.
Kamala Harris a ținut să mai noteze că SUA au o prezență continuă și rotativă în România, iar ultima oară a trimis 1.000 de trupe. E o situație în dinamică și analizează zilnic nevoile din regiune. În ce privește viitorul comportament al lui Putin, nu se poate specula. Însă un atac asupra uni stat membru e un atac asupra tuturor.
„Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi țintită prin vreo agresiune. E clar că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a produs un rezultat vizibil: unitatea NATO și hotărârea aliaților din NATO de a sta împreună“, a mai notat președintele României.
UPDATE 16:26 Imediat după, a preluat cuvântul și Kamala Harris, declarând următoarele:
„Mulțumesc pentru prietenie și primirea călduroasă. Le mulțumesc cetățenilor români în numele SUA. România a demonstrat o generozitate și un curaj extraordinare, toată lumea a văzut cum ați primit refugiații ucraineni. Azi am reafirmat tăria relației dintre SUA și România.
Angajamentul SUA față de articolul 5 e de nezdruncinat. Un atac asupra unui membru NATO e un atac asupra întregii alianțe. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Sunt prezentă aici pentru a reafirma angajamentul SUA. Alianța noastrăe tot mai puternică și mai solidă.
Demonstrăm angajamentul SUA față de securitatea României, astfel că am trimis de curând 1.000 de trupe în România. Îi mulțumesc președintelui Iohannis pentru leadershipul pe flancul estic al NATO. Am luat decizii în Congres pentru un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.
Am fost profund mișcată despre ceea ce mi-ați relatat în legătură cu refugiații din Ucraina. Suntem alături, SUA și România, pentru a face ce e nevoie din punct de vedere umanitar.
4 miliarde de dolari din totalul de 13 miliarde de dolari aprobați de Congres pentru Ucraina merg direct pentru asistența umanitară. Mulțumim românilor pentru ce ați făcut din punct de vedere umanitar pentru refugiații ucraineni. Relația SUA-România e una puternică și de durată, care va continua peste ani. Mulțumesc României și președintelui Iohannis“.
UPDATE 16:23 A început conferința de presă comună a vicepreședintelui SUA alături președintele României, după o jumătate de oră de întârziere de la momentul stabilit inițial. Primul care a preluat cuvântul a fost președintele României, Klaus Iohannis.
Iată care au fost principalele declarații ale șefului statului român:
„Îi mulțumesc pentru prezența în România în momente de cumpănă pentru securitatea euro-atlantică, acest lucru confirmă soliditatea parteneriatului transatlantic și atașamentul SUA pentru România. Am trasmis aprecierea României pentru leadershipul SUA în acest context complicat.
Dialogul continuu SUA cu România au avut o contribuție esențială la răspunsul unitar și puternic internațional la acțiunile Rusiei. A fost un răspuns ferm și prompt în privința sancțiunilor contra Rusiei și măsurile privind alianța NATO.
Doamna Harris a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 din tratatul NATO. Acest articol cuprinde esența și spiitul NATO și garantează că oricen încercare de a afecta securitatea unui stata NATO va primi răspuns prompt și decisiv al întregii Alianțe.
NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României; E un scenariu pe care toți dorim să îl evităm. Dar noi, ca aliați, nu vom ceda nici un milimetru în privința respectării angajamentelor care ne leagă. Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, cele mai tari din istoria noastră, datorită cărora fiecare cetățeam român poate fi liniștit.
Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare aliate în România și am discutat despre creșterea prezenței militare americane în România pe termen lung. Am transmis că România înțelege că securitatea începe acasă. Am luat decizia de a crește cheltuielile pentru apărare la 2.5% din PIB.
România consideră necesară regândirea substanțială a abordării posturii NATO pe flancul estic. Avem nevoie de o prezeneță puternică cât mai curând posibil. Am discutat și despre răspunsul în plan umanitar. România și SUA au acordat sprijin pe multiple paliere Ucraineni. Am decis operaționalizaea la Suceava a unui hub care, cu sprijinul UE, colectează și trimite sprijinul umanitar pentru Ucraina. Am invitat SUA să sprijine acest centru.
Am lansat în marja COP 26 de la Glasgow proiectul comun România – SUA proiectul de reactoare nucleare modulare mici, am convenit să continuăm proiectul. România și-a adus contribuția prin promovarea formatului București 9, care a fost foarte eficient în contextul acesta. Aniversăm 25 de ani de la parteneriatul nostru strategic, care se află acum la cel mai înalt nivel din istorie“.
UPDATE 14:46 Amabsada SUA în România a scris pe Facebook despre vizita vicepreședintelui american, Kamala Harris.
UPDATE 14:15 Kamala Harris și Klaus Iohannis au ajuns în holul Palatului Cotroceni, unde au făcut fotografia oficială, iar mai apoi s-au retras pentru discuții tête-à-tête.
UPDATE 14:05 Kamala Harris a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinată de președintele Klaus Iohannis. La Palatul Cotroceni au sosit și premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Florin Cîțu, iar din delegația de primire mai fac parte consilierii prezidențiali Luminița Odobescu și Ion Oprișor.
UPDATE 13:48 Vicepreședintele SUA a plecat de la Aeroportul OtopenI, iar cele trei mașini oficiale identice care fac parte din delegația americană se îndreaptă spre Palatul Cotroceni.
UPDATE 13:45 După minute bune în care echipele de securitate au verificat timp de mai multe minute ieșirea, scara și împrejurimile avionului, vicepreședintele SUA a coborât din aeronava care a adus-o la București, unde a fost întâmpinată de către o delegație din care fac parte ministrul de Externe Bogdan Aurescu și ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru.
Avionul vicepreședintei Statelor Unite, aeronava Air Force Two, a aterizat la Aeroportul Internațional Henri Coandă de la Otopeni la ora 13:10.
Brigada Rutieră București a recomandat evitarea, în intervalul orar 12:00 – 17:00, deplasărilor pe Drumul Național 1 (DN1), în contextul evenimentelor prilejuite de vizita vicepreședintelui american Kamala Harris.
Știre inițială
Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, se va afla vineri în vizită oficială în România, pentru a discuta despre viitoarele răspunsuri ale Occidentului la invazia Rusiei în Ucraina. Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, ea va fi primită de președintele Klaus Iohannis.
Kamala Harris va discuta cu liderii de la București despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, vicepreședintele SUA având misiunea de a asigura atât țara noastră, cât și Polonia (unde va ajunge joi) de sprijinul Washingtonului, în contextul invaziei din Ucraina.
„Prezența vicepreședintelui Kamala Harris în România reconfirmă soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite de a susține securitatea României și a aliaților NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea Administrației americane pentru abordarea responsabilă și implicată a țării noastre în contextul amenințărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse, precum și în gestionarea fluxurilor de refugiați de la granițe și acordarea de asistență umanitară“, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Înalţi oficiali ai administraţiei americane au spus că discuțiile se vor concentra pe mijloacele prin care statele membre ale NATO pot implementa sancţiunile economice adoptate şi pot merge înainte împreună.
Kamala Harris va discuta cu refugiații ucraineni
După cum spuneam, vicepreședintele SUA vine în România ca să transmită un mesaj de solidaritate cu aliații de pe flancul estic, întrucât „Statele Unite vor ca aliaţii să ştie că sunt alături de ei şi suntem, dar pentru noi, să fim prezenți fizic și să vizităm regiuni arată cu adevărat scopul și hotărârea noastră.
Așa că atunci când auziți despre aceste tipuri de vizite și vedeți că se întâmplă, ele sunt ca să le arătăm aliaților noștri că suntem prezenți“, spunea în urmă cu câteva zile șeful misiunii diplomatice a Statelor Unite în România, David Muniz.
La rândul său, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că Harris „va merge acolo pentru a demonstra sprijinul SUA pentru munca aliaților și partenerilor noștri. Va discuta despre ajutorul pe care îl acordăm poporului ucrainean.
Faptul că va fi acolo cred că transmite un mesaj puternic. Vicepreședintele SUA se va întâlni cu mulți dintre partenerii noștri de pe flancul estic, aliați NATO, și va transmite angajamentul nostru de a lucra în perfectă sincronizare cu ei și de a continua să le sprijinim eforturile din regiune“.
Totodată, Kamala Harris, primul vicepreședinte american de culoare, se va întâlni și cu refugiaţi ucraineni și va discuta despre continuarea ajutorului umanitar şi a asistenţei de securitate pentru Ucraina şi pentru regiune.
Reamintim că numărul refugiaţilor ucraineni care au fugit din calea conflictului sângeros din țara lor a trecut deja de două milioane, fiind vorba atât despre femei, cât și copii și bătrâni. De precizat că bărbații până în 60 de ani nu mai au voie să părăsească țara.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin