29 iun. 2022 | 12:44

Vești proaste pentru români. Klaus Iohannis: „Prețurile vor crește în continuare. Urmează o criză energetică”

ULTIMA ORĂ
Vești proaste pentru români. Klaus Iohannis: „Prețurile vor crește în continuare. Urmează o criză energetică”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit astăzi, de la Summit-ul NATO, despre criza energetică, spunând că acceasta nu a fost o urmare a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina, ci o chestiune pregătită „minuțios” și pusă în practică.

Iohannis: „Criza energetică, pregătită de Rusia”

„Criza energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanșat, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Criza a fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Din păcata, criza va continua.

Dependența masivă de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, dar schimbările nu se vor produce de pe o săptămână sau altă. Bună parte din gaz și petrol vine pe țeavă, aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede.

Avem platforma comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz, asta se va întâmplă probabil și pentru petrol pentru a găsi surse alternative.

Furnizorii de gaz și petrol sunt conștienți că aici e de făcut o afacere bănoasă, rezultatul e că toate prețurile la nivel mondial au crescut semnificativ și așa cum arată lucrurile acum vor crește în continuare.

Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung. E inevitabil ca aceste materii prime să devină mai scumpe, până când găsim rute alternative, furnizori alternativi, căi de aprovizionare alternative viabile care vor duce la o stabilizare a prețului.

Dacă vom avea vreodată o scădere a prețului la energie e o chestiune care deocamdată e discutată de teoreticieni, în practică, deocamdată, lucrurile sunt scumpe și vor rămâne scumpe”, a declarat Klaus Iohannis.

Rusia oprește gazul prin Nord Stream 1 în iulie

În iulie, când Rusia va opri gazul prin gazoductul Nord Stream 1 pentru întreținere, Europa începe să se teamă că nu-l va mai porni din nou.

Săptămâna aceasta, Rusia a redus fluxurile de gaz către Europa la 40% din capacitatea conductei, acuzând întârzieri în repararea echipamentelor și lăsând Germania și alte state europene să se grăbească să găsească surse alternative de aprovizionare pentru a evita riscul de raționalizare la venirea iernii.

Acum, Europa se teme că președintele Vladimir Putin va folosi un program de întreținere programată a conductei între 11 și 21 iulie, frânând eforturile de refacere a stocurilor, ca represalii la sancțiunile de mare amploare impuse de invazia Moscovei în Ucraina.

„Ne aflăm într-un alt episod al războiului energetic lansat de dictatorul rus Putin”, a declarat vineri ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela. „Și nu știm unde va escalada. Nu este exclus ca livrările să scadă sau să se oprească complet”.