18 ian. 2022 | 21:11

Vești neașteptate, de la Guvern: apare un nou impozit. Cine îl va plăti

ACTUALITATE
Vești neașteptate, de la Guvern: apare un nou impozit. Cine îl va plăti

România tocmai a luat una dintre cele mai importante decizii în plan fiscal. Se vor schimba regulile în acest domeniu și va apărea un nou impozit. Este vorba despre un impozit dedicat marilor companii multinaționale care activează în țara noastră.

Se pare că multinaționalele vor fi obligate să contribuie și ele la bugetul de stat, cu 15% din profit.

Anunțul acestei măsuri a fost făcut de însuși ministrul Finanţelor, Adrian Câciu și este vorba despre o directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaţionale din Uniunea Europeană.

Ministrul a mai spus că, la noi în țară, această măsură se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2023, deci multinaționalele mai au puțin răgaz până când vor fi forțate să scoată bani frumoși din buzunar.

Ce trebuie să știi despre noul sistem de impozitare din România

”Miniștrii de Finanțe au fost invitați să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar și necesitatea transpunerii în legislația UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaționale agreate în Cadrul Incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor. Regulile vizează toate grupurile mari, naționale sau internaționale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an și care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

România susține toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiții echitabile în cadrul pieței interne a UE. Adoptarea și implementarea directivei este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023” , a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Îți amintesc faptul că propunerea de Directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), desfășurată marți, 18 ianuarie 2022, la Bruxelles.

Și alți oficiali europeni au subliniat importanța schimbării regimului fiscal. Avem nevoie de adaptare, de noutăți, pentru a putea merge mai departe.

„Europa a reușit să își revină după cea mai gravă criză economică din 1929 încoace. Am luat măsurile potrivite la momentul potrivit. Cu toate acestea, criză ne-a arătat că este necesar să construim un nou model economic, bazat pe autonomie strategică. Ce fel de Europa dorim să construim?

Ne dorim o Europă independentă, capabilă să își apere valorile, să promoveze investițiile în inovare și în tehnologiile-cheie și să protejeze mediul. Vrem să construim un nou model bazat pe o creștere durabilă”, a fost mesajul transmis de Bruno Le Maire, ministrul francez a economiei, finanțelor și redresării, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.