Vești bune pentru piața auto europeană: ce arată datele

Vești bune pentru piața auto europeană: ce arată datele

Piața auto din Uniunea Europeană va reveni la creștere în 2022, după doi ani de declin, dar înmatriculările vor rămâne cu 20% sub nivelul din 2019, deoarece deficitul de cipuri continuă să împiedice producția, potrivit grupului industrial ACEA.

Piața auto din Uniunea Europeană va reveni la creștere în 2022, după doi ani de declin, dar înmatriculările vor rămâne cu 20% sub nivelul din 2019, deoarece deficitul de cipuri continuă să împiedice producția, potrivit unui comunicat al grupului industrial Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile.

Stabilizarea aprovizionării cu cipuri ar trebui să permită înmatriculărilor de mașini să atingă 10,5 milioane de vehicule în acest an, cu 7,9% peste nivelul din 2021, a spus ACEA în declarație, îndemnând UE să crească producția regională de cipuri pentru a reduce dependența de furnizorii externi.

Declarația ACEA vine în ziua în care Comisia Europeană urmează să propună European Chips Act, care este conceput pentru a promova cercetarea și producția de semiconductori în Europa și pentru a reduce dependența de o singură țară sau regiune.

Cifrele sunt optimiste

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile a subliniat, de asemenea, că vehiculele electrice reprezintă acum aproape una din cinci mașini noi vândute în UE și, deși a salutat performanța, a spus că lansarea infrastructurii de încărcare a întârziat.

„Vânzările de mașini electrice au crescut de peste 10 ori între 2017 și 2021, în timp ce numărul încărcătoarelor publice din UE a crescut de mai puțin de 2,5 ori în aceeași perioadă”, a declarat Oliver Zipse, președintele ACEA și CEO al BMW.

„Dacă această situație nu este abordată de urgență prin introducerea de ținte ambițioase pentru toate statele membre UE, ne vom lovi de un obstacol foarte curând”.

Uniunea Europeană deliberează, de asemenea, o propunere de regulament privind infrastructura combustibililor alternativi, despre care ACEA a spus că trebuie consolidată pentru a se asigura că Europa construiește o rețea de încărcare suficient de densă.