22 mart. 2022 | 13:21

Vestea zilei care vine ca un tunet peste românii datori la bănci: trebuia să ne dăm seama că asta urmează

ACTUALITATE
Vestea zilei care vine ca un tunet peste românii datori la bănci: trebuia să ne dăm seama că asta urmează

Perioada pe care o traversăm acum, în plan economic, este cât se poate de nefastă pentru românii împrumutați la bănci, care nu au avut inspirația de a contracta credite cu dobândă fixă.

Din păcate, a doua zi a săptămânii aduce noi aprecieri ai indicilor principali în funcție de care se calculează creditele cetățenilor.

Anunțul momentului, de la Banca Națională a României

Banca Națională a României (BNR), tocmai a transmis noile valori ale ROBOR. Marți, ROBOR la trei luni a crescut la 4,53%, faţă de 4,49%, valoarea din şedinţa precedentă. Din anul 2013 ROBOR nu mai ajunsese la un astfel de nivel, mai exact, din data de 30 iulie 2013.

De asemenea, ROBOR la şase luni a crescut la 4,64%, faţă de 4,58%, nivelul din şedinţa precedentă. Și în acest caz, spre disperarea consumatorilor, a fost atinsă cea mai mare valoare din 5 august 2013 şi până acum.

Din nefericire, ceea ce se întâmplă acum nu ar trebui să fie o surpriză pentru românii datori la bănci. Încă din februarie, când BNR a majorat dobânda de referință, creșterea costului ratelor era inevitabilă.

De asemenea, românii împrumutați la bănci trebuie să știe că și perioada următoare se anunță la fel de imprevizibilă și cu mari probabilități de noi scumpiri, deoarece e așteptată o nouă intervenție a BNR pe piața monetară, printr-o nouă majorare a dobânzii-cheie, în încercarea de a lupta cu valul inflaționist agresiv.

Dacă BNR va modifica din nou dobânda-cheie, iar piața va fi marcată de același val de scumpiri și instabilitate pe piețele financiare, sunt așteptate noi scumpiri atât la ROBOR, cât și la IRCC, indicatorul în baza căruia se calculează creditele contractate după luna mai a anului 2019. Concret, analiștii se așteaptă ca în 2022 ROBOR să ajungă la valoarea de 4,5% – 5%, iar IRCC la 4%.

Din păcate, previziunile nu sunt deloc optimiste. Banca Naționala crede că vom atinge un vârf de 12,5% al inflației, la finele anului, ceea ce se traduce prin scumpiri și, implicit, în lipsa unor majorarări de venituri, la scăderea puterii de cumpărare.