Vestea proastă pentru români chiar înainte de Crăciun: fără să vrei, așa ajungi să cumperi de la străini
În timp ce mulți români se pregătesc să taie porcul la țară sau în fața blocului, alții speră să găsească această carne tradițională în magazine, preferabil de origine românească. Din păcate, este mai complicat decât pare la prima vedere.
Porcul este alimentul principal de pe masa de Crăciun a românilor. Așa a fost dintotdeauna și este imposibil să se mai schimbe ceva acum, într-o manieră substanțială. Nici măcar scumpirile fabuloase nu au descurajat eforturile financiare semnificative ale românilor care abia așteaptă să se întâlnească de sărbători în jurul mesei. Din păcate, dacă îți dorești carne de porc autohtonă din comerț, s-ar putea să întâmpini niște probleme.
Ce se întâmplă cu carnea de porc românească, de când a devenit o problemă
Ioan Ladoși este președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Din această poziție, a avertizat că fermierii români pot asigura doar 20% din carnea de porc proaspătă de consum. Din păcate, producția de carne de porc din fermele românești este concurată de producția externă, iar românii par să prefere importurile.
”Am ajuns în situația aceasta dintr-un motiv simplu, pe de o parte, dar în același timp dureros. Motivul este foarte foarte scurt: pestă porcină africană. De aici a pornit totul, suntem la 5 ani și jumătate de la primul focar apărut în România la o fermă comercială și care a condus în timp la un dezastru din perspectiva producției autohtone de porci și implicit de carne de porc. Simplu, acesta este răspunsul”, a mai spus reprezentantul fermierilor producători de carne de porc pentru Agrointel.
Ca referință, încă din 2017, țara noastră face eforturi să combată pesta porcină, în contextul în care alte țări au reușit să de mult timp să stingă focarele. Nu a ajutat nici faptul că în România există incredibil de multe gospodării care cresc porci, iar mulți dintre ei au răspândit boala. Ca să înțeleg mai bine gravitatea situației, ai în vedere că, la momentul de față peste 90% dintre cazurile de pestă porcină africană din UE sunt înregistrate în România, iar cele mai multe cazuri apar aproape exclusiv în gospodăriile oamenilor obișnuiți. ”Aici sunt date statistice, date publice, care pot fi consultate oricine.”, a spus oficialul
”Se pune întrebarea, ca să fim proactivi, ce s-a făcut bine în această perioadă? Din păcate nu pot să vă răspund decât cu un singur cuvânt: nimic. Iar unde s-a greșit? Iarăși aș sumariza tot printr-un singur cuvânt: totul. Ați dat niște exemple de țări care într-adevăr, și ele au probleme cu pesta porcină africană, dar spre exemplu, Ungaria – ei raportează strict numai la mistreți, Polonia într-adevăr a avut un val, a avut și Bulgaria un val puternic, mai recent și în Germania, în Cehia și așa mai departe.(…), și cazul Belgiei este identic cu cel al Cehiei care a reușit după 3 ani de acțiune eficientă, dar în același timp am putea spune și drastică să fie considerată liberă de pestă porcină africană ceea ce nicio altă țară n-a mai reușit și nu știu când va mai reuși”, a explicat reprezentantul producătorilor de carne de porc.