07 nov. 2022 | 09:42

Vestea dimineții pentru toți românii: așa știi că putem sta liniștiți la iarnă. Totul pleacă de la energie, gaze naturale

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru toți românii: așa știi că putem sta liniștiți la iarnă. Totul pleacă de la energie, gaze naturale

În ultimele luni, s-a discutat în numeroase rânduri de consecințele dezastruoase din piața de energie provocate de sancțiunile impuse de Vladimir Putin Europei. Acestea au dus la prețuri fabuloase și la un nivel semnificativ de panică legat de faptul că vom rămâne în frig la iarnă.

În contextul speculațiilor din piață legate de volumul gazelor naturale din depozitele României, autoritățile române au făcut un anunț foarte important în acest weekend, o veste care se resimte din această dimineață. La momentul redactării acestor rânduri, România are în depozitele proprii un volum de 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cu alte cuvinte, nu mai puțin de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare a fost atinsă.

Depozitele de gaze naturale ale României, într-o stare mai bună decât în 2021

În urmă cu aproximativ un an, conform datelor agregate de Transgaz, România avea cu 701 milioane de metri cubi de gaze naturale mai puțin. În 2022, încă de pe 17 septembrie, a fost atins pragul minim de 80% al umplerii depozitelor, aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene.

Pe marginea acestei performanțe detaliate mai sus, în urmă cu câteva zile, secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu, a explicat că românii nu au niciun motiv de îngrijorare vizavi de aprovizionarea cu gaze naturale și, implicit, cu agent termic.

„Spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi. Este un grad foarte mare, care ne dă o siguranţă. Procentul acesta ne va ajuta să depăşim fără probleme o iarnă obişnuită din punctul de vedere al valorilor termice”, a spus el, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

În ceea ce privește producția de energie electrică, deoarece lacurile de acumulare au un nivel mai scăzut în această perioadă, a fost majorată producția de cărbune.”Avem cu 900.000 de tone de cărbune în plus în stocuri, tocmai pentru a compensa această situaţie. În general lucrurile se prezintă bine, suntem convinşi că nu vom avea niciun fel de problemă în ceea ce priveşte asigurarea consumatorilor de gaze naturale în iarnă. În ceea ce priveşte fluxurile de import, nu au fost semnalate probleme. În concluzie suntem pregătiţi pentru iarnă. În condiţii de iarnă normală nu avem niciun motiv să considerăm că vom avea probleme de securitate în aprovizionare”, a adăugat Niculescu.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele