28 iul. 2022 | 07:25

Vestea dimineții pentru milioane de pensionari: se întâmplă cu pensiile românilor, se schimbă impozitele

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru milioane de pensionari: se întâmplă cu pensiile românilor, se schimbă impozitele

În contextul gradului sporit de sărăcie în care se află foarte mulți români, după vârsta pensionării, autoritățile caută tot felul de soluții pentru a le întinde o mână de ajutor. Cea mai recentă dintre ele s-ar putea însă să fie și cea mai bună.

În România, conform legislației în vigoare, pensiile sub 2000 de lei se bucură de privilegiul de a nu fi impozitate. Autoritățile române speră ca pragul cu pricina să fie crescut și, implicit, pensiile din spate să crească peste noapte. Un anunț pe marginea subiectului a fost făcut de la Palatul Victoria de către ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Pensiile românilor vor crește, printr-o altfel de impozitare

”Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a insistat ministrul de Finanţe după ședința de Guvern.

În contextul în care vorbim de niște sume de bani destul de generoase în spatele acestei măsuri, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că această decizie nu va veni doar din partea Finanțelor, ci și a ministrului Muncii. Acesta din urmă are o viziune de ansamblu atât a sistemului public de pensii, cât și a riscului de sărăcie la care se expun românii din această categorie.

”Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă”, a subliniat şeful de la Finanţe.

Conform spuselor lui Câciu, un proiect clar în acest sens va fi dezbătut în coaliția de guvernare peste câteva săptămâni, după ce se va finaliza rectificarea bugetară. ”Nu aş vrea să naştem praguri orientative (pentru scutirea de impozit a pensiilor, n.r.) fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite”, a mai spus ministrul de resort.

În final, oficialul a reiterat promisiunea legată de creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023, fără să se arunce la o sumă exactă sau un procent. ”Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an. Cu siguranţă o creştere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin în al doilea semestru să fie compensată”, a mai spus sursa citată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele