21 sept. 2022 | 08:13

Vestea dimineții pentru milioane de pensionari: cum vor crește pensiile în România, de fapt, care dintre ele

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru milioane de pensionari: cum vor crește pensiile în România, de fapt, care dintre ele

Situația financiară a pensionarilor români este una îngrijorătoare, mai ales că cei mai mulți dintre ei sunt nevoiți să trăiască din sume de bani derizorii în fiecare lună. Din fericire, autoritățile au în vedere un nou mecanism pentru a le întinde o mână de ajutor.

În contextul creșterii accelerate a prețului la energie, carburant și alimente, oficialii din Guvern se întrec în declarații pe marginea sistemului de creștere a pensiilor în România. Cea mai recentă propunere a venit de la PNL sub forma unui proiect legislativ. Prin intermediul documentului, se propune majorarea de la 2000 de lei la 3000 de lei a plafonului pentru care pensiile sunt scutite de impozitare. Ca referință, pensionarii plătesc o mare parte din impozitele pe care le achită orice salariat din România, iar eliminarea acestora ar fi de mare ajutor, mai ales în cazul pensiilor mici.

Ce impozite plătesc pensionari, ce înseamnă eliminarea lor

Conform Codului Fiscal aflat în vigoare, secțiunea ”Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii” prevede că venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii. Cea mai recentă modificare a respectivului plafon s-a produs prin Legea nr.2 din 12 ianuarie 2017, când s-a ridicat de la 1050 la 2000 de lei.

Oficialii PNL insistă asupra faptului că, în ultimii cinci ani nu au mai intervenit modificări asupra plafonului detaliat mai sus, deși inflația anuală a variat de la 3% până la 14%. Mai mult decât atât, majorările succesive ale punctului de pensie operate în perioada 2017-2022, au determinat creșterea veniturilor din pensii peste plafonul de 2.000 de lei pentru mulți pensionari, majorări care, în parte, au fost implicit anulate de aplicarea impozitului lunar din pensii pentru sumele care depășeau nivelul de 2.000 de lei.

Conform calculelor realizate de liberali, majorarea sumei neimpozabile de la 2000 de lei la 3000 de lei va avea un impact bugetar de aproximativ 87,49 milioane de lei lunar. Beneficiile acestei măsuri pot fi văzute mai jos:

– contribuie la creșterea puterii de cumpărare pentru aproximativ 1 milion de pensionari care au un cuantum al pensiilor mai mic sau egal cu 3.000 de lei;

– contribuie la menținerea unei cereri cel puțin constante în economie, cu efecte pozitive asupra operatorilor economici români (care produc și comercializează produse pe piața internă) și asupra creșterii economice;

– contribuie la creșterea veniturilor bugetare fiscale din TVA, accize și alte taxe și alte impozite asociate utilizării bunurilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele