Vestea bună pentru români, de la Guvern: ce plan au autoritățile, de fapt, cu facturile noastre
De luni bune, pe piața de energie electrică și gaze naturale se observă scumpiri semnificative. Prețurile mari se regăsesc, în final, pe facturile consumatorilor, care spun că au ajuns la limita răbdării și vor să vadă măsuri concrete și de real folos din partea autorităților. Se pare că dorința lor a fost auzită și se va materializa.
Guvernul, prin Ministerul Energiei, intenționează să crească de la 33% la 50% sau mai mult nivelul de compensare a preţului gazelor. Înainte de a lua o decizie finală în acest sens, reprezentanții instituției așteaptă un raport de la Ministerul Finanţelor, cu privire la impactul bugetar al unei astfel de măsuri.
Ce se va schimba pe piața energetică
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre noile măsuri, la DC News, oferind detalii despre cum ar putea funcționa noul mecanism și de când ar putea intra el în vigoare.
„Am discutat în Guvern ce vom face după 1 aprilie. Sunt mai multe scenarii. Ne-am înţeles cu toţii în privinţa scăderii TVA la 5%. Acum ministrul Finanţelor trebuie să ne spună spaţiul fiscal, cam cât e plapuma.
De exemplu, eu vreau să spun că nu mai vreau să compensez 33% şi să măresc compensarea la 50% şi preţul să fie şi mai mic, dar vreau să-mi spună ministrul Finanţelor dacă pot. Eu vreau să ridic compensarea la 50%, asta mi se pare mie ca să putem să dăm mai mult. Poate chiar 75%, să ducem preţurile şi mai jos”, a spus ministrul Virgil Popescu.
Din punctul său de vedere, bugetul poate susține o astfel de măsură, deși este costisitoare. Dividendele ar fi sursa, conform ministrului Energiei.
„Dividendele date de Hidroelectrica sunt de 4 miliarde de lei, iar veniturile suplimentare ale Romgaz şi redevenţa va fi de 5 miliarde de lei, faţă de 700 de milioane de lei anul trecut, deci bani ar exista. Aceşti bani vin la bugetul de stat şi ar putea să se întoarcă nu doar la persoanele fizice, ci şi la firme”, a mai spus ministrul Energiei.