Vestea bună pentru persoanele neasigurate din România: cât vor mai beneficia de asistență medicală, în ce condiții
În teorie, românii care vor să aibă parte de asistență medicală gratuită, inclusiv la medicul de familie, trebuie să fie asigurați, să plătească o contribuție la stat în acest sens. Există însă și multe excepții pentru persoanele neasigurate.
Legea Sănătății a suferit mai multe modificări în acest an, multe dintre ele în favoarea persoanelor neasigurate. Acestea din urmă vor beneficia de pachetul minimal de servicii, dar acesta va fi completat de asistență medicală primară în cabinetele medicilor de familie. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Neasigurați din România primesc o mână de ajutor
OG 37/2022 a fost publicată la finalul luni august, iar ordonanța modifică pachetul minimal de servicii care se poate acorda persoanelor care nu fac dovada calității de asigurat, după cum se arată în legea 95/2006. Pachetul respectiv va fi completat cu servicii medicale în asistență medicală primară acordate de medicii de familie.
Scopul final al acestui efort legislativ este explicat în nota de fundamentare ce a însoțit măsura în faza de proiect. Practic, se dorește “alinierea cu pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară acordat persoanelor asigurate”.
Acordarea noului pachet minimal persoanelor neasigurate se va face „începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care intră în vigoare Legea bugetului de stat pentru anul 2023”, după cum apare în proiectul de hotărâre adoptat luni la Guvern. Având în vedere că legea bugetului a fost deja promulgată de președintele Klaus Iohannis în această lună și se va aplica în curând, efectele ordonanței se vor resimți din ianuarie.
Termenul de aplicare a fost deja confirmat de reprezentanții Guvernului, după cum apare în comunicatul emis de Executiv, după încheierea ședinței de la începutul acestei săptămâni, „totodată s-au introdus în actul normativ și unele prevederi noi cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. Astfel, se extinde pachetul minimal de servicii care se acordă în asistenţa medicală primară persoanelor care nu fac dovada calității de asigurat (…)”. Singurul lucru pe care trebuie să-l facă neasigurații este să se înscrie pe lista unui medic de familie.
În final, ”cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară”, se arată în nota de fundamentare.