Vestea așteptată de toți românii despre zilele libere de la stat: se întâmplă în ianuarie și nu te va bucura
Deja de câteva luni, au ajuns în spațiul public informații referitoare la noi zile libere legale pentru români. Intenția pe marginea lor există și este reală. Din păcate, se pare că oficialii s-au mișcat prea încet pentru binele românilor.
Două propuneri legislative legate de stabilirea zilelor de 6 și 7 ianuarie drept zile libere naționale se află de ceva timp în Camera Deputaților, cu rol de for decizional pe acest subiect. Foarte mulți români și-au pus deja speranța într-o mini vacanță pentru începutul anului viitor. Din păcate, având în vedere cât de lent se mișcă Parlamentul și cât de încurcate sunt procedurile, probabilitatea ca decizia cu pricina să-și facă simțite efectele până în anul nou este infimă spre inexistentă. Nu de alta, dar parlamentarii s-ar putea să aibă o vacanță de sărbători semnificativ mai lungă decât a ta.
Propunerile pentru noi zile libere de la stat
Prima dintre propuneri, înregistrată la Senat în luna martie a acestui an, speră ca ziua de Bobotează, care pică în data de 6 ianuarie, să se alăture listei existente a zilelor de sărbătoare legale în care nu se lucrează, atât la bugetari, cât și în mediul privat. Nu a durat mult până când propunerea a trecut de votul Senatului. S-a întâmplat asta în luna mai și a primit în septembrie un aviz favorabil pentru adoptarea de către deputați. Din păcate, între timp, nu a mai intrat pe ordinea de zi a unei ședințe de plen, conform Avocatnet.ro.
A doua propunere legislativă a fost înregistrată în Senat la începutul lui septembrie și a trecut prin adoptare tacită, pentru că nu a fost dezbătută și votată în termenul legal. Aceasta vizează transformarea zilelor de 6 și 7 ianuarie în sărbători legale, zile din calendarul ortodox în care este sărbătorit Sfântul Ioan. Această propunere se află în comisiile din Camera Deputaților.
Din păcate, având în vedere că vacanța parlamentară are loc între 23 decembrie 2022 și 1 februarie 2023, chiar și în contextul unei sesiuni extraordinare de vot, este improbabil, dacă nu imposibil, ca această decizie să fie pe ordinea de zi. Mai mult decât atât, ar mai trebui să treacă pe președintele Klaus Iohannis pentru promulgare și să ajungă să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Cel mai probabil, cele două zile vor deveni cu adevărat sărbători legale libere de la stat, dar din 2024, nu din 2023.