29 dec. 2022 | 20:16

Va fi 2023 mai greu ca 2022? Ce cred experții despre anul care vine, vom fi și mai săraci?

ACTUALITATE
Va fi 2023 mai greu ca 2022? Ce cred experții despre anul care vine, vom fi și mai săraci?

Fără îndoială că problemele din 2022 nu vor dispărea peste noapte și nu ne vom trezi într-un an nou ca și cum nimic din tot ce ne-a supărat în ultima perioadă nu s-a întâmplat niciodată. Din contră! Anul 2023 vine la pachet cu propriile sale probleme și provocări.

Previziunile economice pot fi multe și, fără îndoială, ele pot să difere în funcție de persoana sau instituția care le proiectează, dar dacă dorim să ne facem o idee despre economia globală în ansamblul său, anul viitor, cel mai bine ar fi să aruncăm o privire pe estimările legate de piețele financiare, dar și de cele privitoare la criza energetică, deoarece aceștia sunt cei mai importanți piloni mondiali ce pot oferi stabilitate în economia lumii sau, din contră, o pot perturba.

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, este unul dintre specialiștii care vede anul 2023 într-o manieră complexă și deosebit de interesantă, demnă de a fi dezbătută, așa cum el însuși face, în cea mai recentă amplă analiză pe care o semnează.

Acesta e de părere că, într-un an atipic, plin de şocuri din zone diverse, de la geopolitică la macroeconomie, de la logistică la energie, precum cel care se apropie de final, s-a adâncit divergenţa dintre comportamentul investitorilor instituţionali şi al celor de retail.

„Deşi răbdarea le-a fost deseori pusă la încercare, investitorii individuali au fost mult mai optimişti decât cei instituţionali. Atitudinea lor de a cumpăra corecţiile a fost recompensată în timpul pandemiei, când, în a doua jumătate a anului 2020, mai prudenţii investitori instituţionali au fost obligaţi să „alerge” pentru a prinde din urmă un salt care a şters mare parte din pierderile anului. În schimb, anul acesta optimiştii au suferit pierderi severe.

Pe de altă parte, cei care au mizat pe scădere prin strategii „short” de vânzare în lipsă au înregistrat, potrivit estimărilor S3, profituri de peste 300 miliarde de dolari şi un randament de 31,2% la poziţii de vânzare în lipsă de 973,6 miliarde de dolari.

La acestea se adună rezultatele acumulate în urma evoluţiilor din ultimele zile, care nu au fost, pentru moment, captate de date. Cifrele se pot schimba în continuare, dar e improbabil ca acesta să nu fie un an excepţional de profitabil pentru cei care au mizat pe preţuri în scădere”, subliniază expertul.

Care sunt cele mai mari provocări economice în 2023?

Referitor la problemele anului 2023 și la provocările sale, expertul e de părere că dobânzile vor rămâne sub nivelul inflaţiei, iar dacă aceasta va da semne de temperare, a doua jumătate a anului poate aduce surprize în sens constructiv, la nivel nominal al cotaţiilor, în special pentru piaţa de capital americană.

„Europa va avea de depăşit costurile ridicate cu energia şi dificultăţile de aprovizionare cu gaze şi carburanţi, în special diesel, tocmai în timp ce dobânzile cresc şi lichiditatea va fi treptat retrasă de către BCE pentru a lupta cu inflaţia. În acelaşi timp, aspecte legate de costul datoriei publice, pentru state precum Italia, ar însemna frâne suplimentare la adresa unor reveniri entuziaste în bursele europene”, a conchis specialistul.