Uniunea Europeană reacționează la ajutorul oferit de Belarus lui Vladimir Putin în Ucraina. Decizie majoră
Uniunea Europeană a decis să aprobe noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul oferit Rusiei în invazia asupra Ucrainei, după cum a anunţat, miercuri, preşedinţia franceză a Consiliului UE. Toate aceste sancţiuni vor viza „unele sectoare economice, în special industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasiu”, relatează Reuters.
Reacția Uniunii Europene la ajutorul oferit de Belarus lui Vladimir Putin
Diplomații Uniunii Europene au aprobat noi sancțiuni împotriva Belarusului pentru rolul său de sprijin în invazia Ucrainei de către Rusia, a anunțat miercuri președinția franceză a UE, pe Twitter.
Sancțiunile vor afecta, de asemenea, „unele sectoare economice, în special lemnul, oțelul și potasiul”, se arată într-un comunicat.
Un oficial al UE a declarat, săptămâna aceasta, că unul dintre obiectivele noilor sancțiuni împotriva Minsk a fost oprirea exporturilor de alte bunuri din Belarus către UE, pe lângă cele deja supuse sancțiunilor UE impuse după ce președintele Alexander Lukașenko a zdrobit protestele în urma alegerilor din august 2020.
„Aceste măsuri vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE pentru intrarea în vigoare”, a spus președinția în declarația sa, fără a indica momentul exact al publicării, potrivit Reuters.
Se așteaptă ca unele dintre sancțiuni să închidă lacune ale măsurilor restrictive existente.
UE interzice deja exporturile Belarusului de potasiu, un îngrășământ din potasiu și produse petroliere. Dar diplomații au spus că Belarus încă exportă potasiu în UE prin Ucraina și și-a sporit, de asemenea, exporturile de produse petroliere către UE obținute din cărbune.
Vineri, un oficial UE a confirmat într-o informare pentru presă că se lucrează pentru posibile noi sancțiuni economice împotriva Minskului, inclusiv pentru potasiu. Oficialul a adăugat că blocul ia în considerare și sancțiuni împotriva Belarusului dacă va participa la vreun atac împotriva Ucrainei.
Oficialii din țările baltice sunt așteptați să ridice aceste probleme la reuniunea de luni a miniștrilor de externe ai UE, chiar dacă Belarus nu este pe ordinea de zi a întâlnirii.
Un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE a refuzat să comenteze discuțiile privind sancțiunile. De asemenea, se așteaptă ca miniștrii UE să ia în considerare un nou sprijin pentru Ucraina.
Kievul, cerere către UE pentru asistență de urgență
Kievul a făcut săptămâna aceasta o cerere UE pentru asistență de urgență care ar putea include materiale medicale, generatoare de electricitate și alte echipamente de prim ajutor necesare în caz de atac din Rusia, a declarat un oficial al UE.
Țările UE, care au evitat până acum să trimită arme în Ucraina, iau în considerare să dea curs acestor solicitări, folosind mecanismul de protecție civilă al UE, a spus oficialul.
Un purtător de cuvânt al Comisiei UE, care coordonează sprijinul pentru protecția civilă, a confirmat ulterior că Ucraina a făcut o cerere de ajutor pe 15 februarie și că UE coordonează ofertele din țările UE. Ucraina a solicitat, de asemenea, sprijinul UE împotriva atacurilor hibride și cibernetice. Acest lucru ar putea fi discutat la întâlnirea de luni împreună cu planurile pentru o posibilă misiune militară a UE în Ucraina, au spus diplomații.
UE nu a anunțat în mod explicit retragerea unui anumit personal din delegația sa de la Kiev, dar a spus că prezența personalului acolo ar putea fi ajustată. Delegația UE rămâne operațională.