24 nov. 2022 | 16:47

Ungaria pierde miliarde de euro de la UE. Condițiile puse de Bruxelles pentru deblocarea banilor

ULTIMA ORĂ
Ungaria pierde miliarde de euro de la UE. Condițiile puse de Bruxelles pentru deblocarea banilor

Comisia Europeană este posibil să recomande ca miliarde de euro din banii UE să fie reținuți din Ungaria, considerând că Budapesta nu a reușit să realizeze reformele necesare pentru a se asigura că aceste fonduri sunt protejate de corupție.

Poziția Comisiei a fost raportată cu câteva ore înainte ca eurodeputații să ceară cu o majoritate covârșitoare ca fondurile UE pentru Ungaria să fie înghețate din cauza încălcărilor statului de drept, cu 416 voturi pentru și 124 împotrivă.

Executivul UE a cerut în septembrie ca fonduri europene estimate la 7,5 miliarde de euro să fie reținute de la Ungaria din cauza preocupărilor legate de corupție, după ce a declanșat un nou mecanism privind statul de drept.

Această sumă se ridică la aproximativ 65% din fondurile primite de Budapesta în cadrul programelor de coeziune ale UE.

Guvernul ungar, condus de premierul Viktor Orban, ar putea obține banii dacă va adopta 17 măsuri de remediere negociate cu Comisia înainte de 19 noiembrie.

Acestea vizează „nereguli sistematice” în procesul de achiziții publice, conflicte de interese din partea funcționarilor guvernamentali și deficiențe în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a cazurilor privind fondurile UE.

Budapesta a trimis documentele necesare până la 19 noiembrie, iar ministrul justiției, Judit Varga, s-a declarat săptămâna trecută „foarte optimistă” cu privire la plata fondurilor UE.

Însă Comisia Europeană a considerat că Budapesta nu a respectat această promisiune și a decis să sesizeze Consiliul UE. Prin urmare, se așteaptă ca țările UE să voteze în acest sens la jumătatea lunii decembrie, fiind necesară o majoritate calificată.

Ultimul stat UE fără bani din Planul de redresare și reziliență

În altă ordine de idei, Comisia pune, de asemenea, condiții la plata a 5,8 miliarde de euro către Ungaria din fondurile de redresare post-COVID.

Ungaria nu a primit încă niciun ban din Fondul de redresare și de reziliență, în valoare de 806,9 miliarde de euro, și este ultimul stat membru al UE al cărui plan de redresare nu a fost încă aprobat de Comisie – un pas necesar înainte de sfârșitul anului.

Executivul UE a declarat că va aproba planul înainte de termenul limită, dar, la fel cum a făcut cu Polonia în vară, va stabili etape pe care țara va trebui să le atingă pentru a declanșa valuri de plăți.

Planul Comisiei Europene conține 27 de astfel de „super etape”, care includ cele 17 măsuri de remediere a problemelor legate de statul de drept, precum și o reformă pentru consolidarea independenței sistemului judiciar și noi norme privind auditul și raportarea fondurilor UE.

Bruxelles-ul și Budapesta se confruntă de ani de zile în ceea ce privește problemele legate de statul de drept, Ungaria fiind acuzată că se folosește de dreptul său de veto la nivelul Consiliului pentru a obține concesii și fonduri, potrivit Euronews.

În prezent, Ungaria blochează adoptarea de către UE a unui impozit global pe profit convenit anul trecut de peste 130 de țări și a anunțat joi dimineață că va opune veto la planul Comisiei Europene de a emite o datorie comună pentru a strânge 18 miliarde de euro pentru asistență în favoarea Ucrainei.

Balázs Orbán, directorul politic al lui Viktor Orban, a declarat că Budapesta „va oferi Ucrainei cele 187 de milioane de euro care ar reprezenta partea Ungariei din împrumutul comun planificat de 18 miliarde de euro al UE prin mijloace bilaterale din bugetul național, dar nu printr-un alt împrumut comun al UE”.