25 nov. 2022 | 07:45

Ungaria, mutare surpriză. Viktor Orban aprobă aderarea Finlandei și Suediei la NATO

ULTIMA ORĂ
Ungaria, mutare surpriză. Viktor Orban aprobă aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Premierul Ungariei, Viktor Orban, transmite că Parlamentul de la Budapesta va ratifica, la începutul anului 2023, aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. Într-un briefing de presă după o reuniune a Grupului de la Vişegrad în Slovacia, prim-ministrul ungar a precizat că va sprijini acest demers al celor două țări nordice după ani mulți de neutralitate.

Ungaria dă undă verde aderării Finlandei și Suediei la NATO

Ungaria va ratifica ofertele de aderare a Finlandei și Suediei la NATO la începutul anului viitor, a anunțat premierul ungar Viktor Orban, joi, la o reuniune a grupului V4 din Slovacia.

În timp ce alți membri NATO au salutat rapid cererea Finlandei și Suediei de a se alătura alianței transatlantice de apărare, după ce Rusia a invadat Ucraina, Ungaria și Turcia încă nu și-au aprobat aderarea.

„Ungaria va sprijini aderarea lor. Guvernul a făcut-o deja, iar Parlamentul urmează să o facă”, a spus Orban.

Budapesta și Ankara au tot amânat aprobarea

Ungaria şi Turcia sunt singurii membri ai NATO care nu au dat încă unde verde pentru aderarea Finlandei şi Suediei la alianța occidentală. Guvernul de la Budapesta a înaintat propunerile legislative necesare în iulie, însă Parlamentul, unde partidul lui Orban, FIDESZ, are o majoritate de două treimi, nu a pus încă pe agendă cele două proiecte de lege pentru dezbatere şi aprobare.

Recent, premierul finlandez Sanna Marin a declarat că nu se așteaptă ca Ungaria și Turcia să blocheze extinderea NATO, dar a avertizat despre riscurile întârzierii aderării. Șeful de cabinet al lui Orban a semnalat, în octombrie, că Budapesta plănuiește să dea undă verde extinderii alianței cel târziu până la jumătatea lunii decembrie.

„Am vorbit atât cu prim-ministrul Orban, cât și cu președintele Erdogan despre situație și știm că nu ar trebui să existe probleme când vine vorba de Finlanda și cererea noastră”, a precizat Marin. „Este foarte important”, a remarcat ea, ca Helsinki și Stockholm să se alăture alianței „pentru că împărtășim același mediu de securitate în nord”.

Decizia a iritat grupul V4

Ungaria, care s-a retras din planurile de extindere a NATO, a iritat celelalte țări membre V4 (Polonia, Republica Cehă și Slovacia), care sunt printre cei mai puternici susținători ai Ucrainei din Europa.

În iunie, Turcia, Suedia și Finlanda au semnat un acord menit să deschidă calea pentru aderarea celor două țări nordice la NATO, depășind preocupările Ankarei cu privire la presupusul sprijin al statelor pentru grupările kurde. Dar Erdogan și-a reînnoit amenințarea de a bloca demersul, spunând că guvernul său urmărește dacă promisiunile făcute de Helsinki și Stockholm sunt respectate.