Ungaria ia fața României, din nou: gigantul auto care face investiții de sute de milioane de euro

Ungaria ia fața României, din nou: gigantul auto care face investiții de sute de milioane de euro

Audi investește 301 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică care produce motoare electrice pentru mașinile Grupului Volkswagen în Gyor, în nord-vestul Ungariei, a anunțat Peter Szijjarto, ministrul afacerilor externe și al comerțului.

Investiția, care este susținută de un grant guvernamental de 8,5 miliarde de forinți, va crea 500 de locuri de muncă, a spus el, adăugând că producția este programată să înceapă în 2025.

Fabrica va produce mai multe piese pentru motoare electrice inovatoare MEB ECO concepute pentru vehiculele mai mici ale Grupului Volkswagen, a spus el.

În discursul său de la eveniment, Szijjarto a spus că producția de mașini s-a dezvoltat cu pași rapizi în ultimii doisprezece ani în Ungaria, devenind „coloana vertebrală a economiei maghiare”.

Valoarea producției din sector a fost de 9.400 de miliarde de forinți în 2021, în creștere de la 3.600 de miliarde în 2010, a spus el. În ciuda provocărilor economice globale, acesta a ajuns la 3.500 de miliarde de forinți în primele patru luni din acest an, iar 158.000 de maghiari sunt angajați în sector, în creștere de la 86.000 în 2010, a adăugat el.

Cu 90% din producție exportată, Ungaria este al 20-lea cel mai mare exportator de mașini din lume, a spus el.

Nu este prima fabrică de acest fel

Audi este unul dintre cei mai mari jucători din domeniu, angajând 13.000 de maghiari și asigurând mijloace de trai pentru aproximativ 25.000 de familii, a spus el.

Audi, care a produs anul trecut un record de 171.000 de mașini în Ungaria, a ajutat guvernul Ungariei într-o „tranziție revoluționară a sectorului auto”, lansând producția în masă de motoare electrice în 2018, a spus el.

Investitorii germani angajează aproximativ 300.000 de oameni în Ungaria, iar comerțul bilateral dintre cele două țări a atins un record de 60 de miliarde de euro, a spus el.

BMW își va construi mașinile electrice de următoarea generație, susținute de arhitectura sa Neue Klasse (Clasa Nouă), la noua sa fabrică fără combustibili fosili din Ungaria.

BMW încă încearcă să își respecte promisiunea de a construi prima fabrică din lume fără combustibili fosili în Ungaria, de la câtă energie poate fi generată la fața locului până la cât de multă stocare va fi necesară, a declarat șeful de producție al producătorului auto, spus Milan Nedeljkovic.

Citește și: