Ungaria a înfiinţat Consiliul de Apărare, pe care îl va conduce Viktor Orban

Ungaria a înfiinţat Consiliul de Apărare, pe care îl va conduce Viktor Orban

Guvernul de la Budapesta a înfiinţat, marţi, 26 iulie, Consiliul de Apărare, instituție care va cuprinde membri ai cabinetului şi va fi condusă de premierul Viktor Orban, a anunţat şeful biroului de presă al prim-ministrului. De altfel, Bertalan Havasi a precizat că protejarea securităţii şi suveranităţii Ungariei, puse sub presiune de conflictul din Ucraina, criza economică europeană rezultată şi presiunea migratorie în creştere, constituie prioritatea următorilor ani.

Viktor Orban va conduce Consiliul de Apărare al Ungariei

Consiliul de Apărare din Ungaria va funcţiona în cadrul guvernului şi se va ocupa de rapoarte şi propuneri cu privire la serviciile de informaţii, securitate publică, protejarea frontierelor, apărare, migraţie, managementul dezastrelor, contraterorism şi dezvoltarea forţelor armate, a explicat omul lui Viktor Orban.

Șefia îi revine premierului țării. Din componența sa fac parte şeful de cabinet al prim-ministrului, miniştrii Internelor, Apărării, Externelor şi Comerţului Exterior. Grupul se va întruni o dată la două săptămâni, reuniuni extraordinare putând fi convocate de oricare membru, dacă situația o cere.

Rol proeminent pentru protejarea securităţii şi suveranităţii

Sub conducerea premierului Viktor Orban, Consiliul de Apărare a fost înființat marți dimineață, a transmis Bertalan Havasi. Potrivit acestuia, din cauza războiului prelungit din Ucraina și a crizei economice europene care a urmat, precum și a presiunii în creștere a migrației, Ungaria trebuie să acorde o atenție deosebită protejării securității și suveranității.

Instituția nou creată va avea un rol proeminent în acest sens, deoarece se va ocupa de propunerile și rapoartele referitoare la serviciile de informații, securitatea publică, poliția de frontieră, apărarea națională, problemele refugiaților, prevenirea dezastrelor, combaterea terorismului, printre altele. Consiliul de Apărare este un forum politic decizional cu atribuții speciale pentru luarea deciziilor guvernamentale, este condus de prim-ministru, iar secretarul său devine consilierul-şef pentru securitate naţională.

Ministere cheie au fost incluse

Membrii săi sunt Ministrul de Interne, Ministrul Apărării Naționale, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Comerțului Exterior, precum și consilierul-șef pentru securitate națională. La ședința Consiliului de Apărare participă, în calitate de invitat permanent, secretarul de stat pentru administrație publică al guvernului. Consiliul de Apărare se va întruni la nevoie, de cel puțin o dată la două săptămâni.