04 aug. 2022 | 11:55

Unde s-au născut celebritățile planetei: harta interactivă care îți arată locul exact

ACTUALITATE
Unde s-au născut celebritățile planetei: harta interactivă care îți arată locul exact

O hartă interactivă cartografiază locul nașterii a mii de oameni celebri, de la lideri politici și oameni de știință până la sportivi și artiști.

Proiectul a fost dezvoltat de Topi Tjukanov și îl poți accesa în link-ul de mai sus, dacă ești curios ce om celebru, dintr-un motiv sau din altul, s-a născut în zona în care locuiești tu acum.

Știai, spre exemplu, că JRR Tolkein s-a născut în Africa de Sud? Și că orașul natal al lui Keanu Reeves este Beirut? Sau că celebrii actori australieni Mel Gibson și Nicole Kidman nu s-au născut, de fapt, în Australia?

Topi îți recomandă să vizualizezi harta pe un desktop sau chiar pe laptop în modul ecran complet pentru a vedea toate detaliile.

Compania explică că datele sunt culese dintr-o lucrare publicată în iunie, în jurnalul Nature Scientific Data, care a înregistrat date despre naștere și deces ale unor oameni importanți începând cu 3500 î.e.n. până în 2018 e.n.

Dacă dai click pe numele persoanelor, ți se va oferi o mică fereastră pop-up care conține câteva informații și un link către pagina lor de Wikipedia. Harta împarte indivizii în patru categorii diferite: cultură, descoperire și știință, leadership și sport.

Ce personalități din România apar pe această hartă

Curioși să vedem ce personalități sunt trecute pe hartă, în România, am mărit un pic și am descoperit că există suficienți oameni importanți și în acest colț de lume, printre care Sebastian Stan, Inna, Bănel Nicoliță, Mihai Viteazul, Regele Mihai I, Nadia Comăneci, Zaharia Stancu, Mircea Eliade, Ion Antonescu, Emil Cioran, Milan I al Serbiei, Angela Gheorghiu, Tristan Tzara, Dimitrie Cantemir, Radu Lupu, Nichita Stănescu, Matei Corvin, George Coșbuc, Octavian Paler, Imre Nagy, și așa mai departe.

În opinia noastră, proiectul este unul care ar putea fi folosit în scop interactiv, însă și educativ. Spre exemplu, elevii români, dar și cei din alte țări, ar putea să învețe una-alta despre țara noastră, dar și despre cele vecine – și nu numai.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele