05 oct. 2022 | 21:10

Unde a fost depistată „torpila Apocalipsei”. Arma lui Putin a fost găsită și ar putea fi folosită în Marea Neagră

ULTIMA ORĂ
Unde a fost depistată „torpila Apocalipsei

Submarinul nuclear rusesc Belgorod, numit și „Arma Apocalipsei”, a fost semnalat în Marea Barents, după ce a părăsit portul rusesc la Marea Albă. Occidentul avertizează că această navă ar putea fi folosită de Moscova pentru o lovitură nucleară demonstrativă în Marea Neagră.

Submarinul Rusiei operează în Marea Barents

Recent, Belgorod a părăsit Severodvinsk, oraș situat la Marea Albă, unde se află, încă din epoca sovietică, un șantier naval militar specializat în construcția de submarine, apoi a fost văzut în Marea Barents, la sfârșitul lunii septembrie. Potrivit informațiilor și fotografiilor furnizate de Naval News, acesta se afla încă în Marea Barents la data de 27 septembrie.

Belgorod este cel mai mare submarin din lume: are aproape 180 de metri lungime, 15 metri lățime și 30.000 de tone. Stârnește îngrijorări din cauza armei atomice Poseidon, pe care marina militară americană o descrie drept o „torpilă autonomă intercontinentală cu propulsie și încărcătură nucleare”, care combină o rază de acțiune incredibilă și o performanță unică. Astfel, imaginile obţinute de Naval News arată că submarinul operează în Marea Barents, la nord de Peninsula Kola din Rusia.

Teste nucleare lângă România

Specialiștii militari nu exclud o lansare demonstrativă a torpilei Poseidon în Marea Neagră, cu sau fără focos nuclear, întrucât testarea armelor atomice, chiar și fără încărcătură, poate face parte din strategia de escaladare nucleară aleasă de Rusia, pe fondul conflictului din Ucraina și al eșecurilor militare din ultimele săptămâni.

Belgorod (K-329) este un submarin unic, are aproximativ 178 de metri lungime, 15 metri lățime și 30.000 de tone. Aceste „calități” îl fac cel mai mare construit oriunde în lume. Nava este înarmată cu torpila strategică Poseidon, care în sine este unică. Descris de marina SUA drept o „torpilă autonomă intercontinentală cu propulsie și încărcătură nucleare” , submarinul combină o rază de acțiune incredibilă și o performanță greu de egalat. Există temeri că arma sa, odată lansată, este efectiv de neoprit.

Avariile la Nord Stream

Un alt subiect care trebuie abordat sunt scurgerile din gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică (26 septembrie). Se crede că avariile au fost un act deliberat de sabotaj, iar Rusia ar fi principala vinovată.

Belgorod are o altă capacitate importantă, și anume poate acționa ca un submarin-mamă („platformă gazdă”) pentru submarinele mici de scufundări speciale care operează pe fundul mării. Rusia are o flotă din aceste submarine-mamă pentru războiul subacvatic.

Din punct de vedere tehnic, K-329 ar fi potrivit pentru un astfel de atac, chiar și în ape relativ puțin adânci. Cu toate acestea, este foarte puțin probabil să fi fost implicat. Se știe că a fost observat în Marea Barents pe 22 și 27 septembrie.