Una caldă, alta rece pentru HoReCa: ANPC-ul s-a răzgândit. Ce se întâmplă, de fapt, cu meniurile din toate restaurantele din România
La finele lunii septembrie, șeful Protecției Consumatorilor spunea că multe meniuri din restaurante seamănă cu „Codul Penal adnotat”. Tot atunci s-a pus problema unei transparentizări a meniurilor, din decembrie 2022. Noutatea constă în faptul că această decizie se amână.
Amintim faptul că instituția tocmai a dat un ordin prin care unitățile de alimentație publică trebuie să prezinte consumatorului ceea ce pun în mâncare. Doar că măsura a stârnit nemulțumiri în rândul multor localuri. De ce? Ei bine, se pare că unii manageri de restaurant și unii bucătari spun că astfel, cu toate ingredientele și cantitățile la vedere în meniu, concurența ar putea să afle rețetele lor secrete și trucurile pe care le folosesc pentru anumite mâncăruri.
Totuși, să ținem cont că omul vine într-un local, mănâncă și plătește și trebuie să știe ce i se pune în față în farfurie, fiindcă nu vorbim, totuși despre cumpărarea unei perechi de șosete. Alimentația ne dictează sănătatea și nu ne putem juca cu ea și nici nu putem risca sau merge pe noroc.
„Am considerat că un termen de 6 luni până la implementarea acestui ordin ar trebui să fie suficient. Haideți să atingem atunci și o altă latură a ceea ce noi am constatat în acțiunile de control. Multe meniuri seamănă cu Codul Penal adnotat.
Este greu de crezut că cotletul de zebră și lăbuța de crocodil se vând la fel de bine ca pieptul de pui. Dar totuși apar în meniu, sunt pretins a fi proaspete, cu toate că mulți dintre operatorii economici cu astfel de meniuri țin în congelatoarele clasice produsele considerând că ele pot reprezenta (…)
Este momentul să ne inspirăm din alimentația publică mult mai funcțională, cu o experiență mult mai vastă decât a noastră. Și sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră ați văzut meniul zilei că este promovat în majoritatea restaurantelor din zonele cu impact turistic major, fie că vorbim de capitale, de litoraluri, fie că vorbim de zone montane.
Acolo este promovat foarte tare meniul zilei și câteva repere în meniul a la carte. La noi lucrurile stau exact invers. Noi avem totul proaspăt în fiecare zi. Va fi momentul în care vom înțelege că nu putem avea 30 de salate ca antreu, 30 de felul II la fel de proaspete. Și tocmai datorită acestei exigențe lucrurile se vor limita la operațional și la un randament mult mai bun”, a spus, în septembrie Horia Constantinescu.
Ce se întâmplă cu HoReCa, din martie 2023. Niciun restaurant nu va face excepție
După cum spuneam la începutul articolului, decizia privind transparentizarea meniului ar fi trebuit aplicată din decembrie 2022. Noutatea constă în faptul că managerii HoReCa au mai primit ceva perioadă de grație, până în martie 2023.