23 feb. 2022 | 14:25

Un studiu arată lucruri neștiute despre creier: ce poate face mintea umană

ACTUALITATE
Un studiu arată lucruri neștiute despre creier: ce poate face mintea umană

Cercetătorii spun că au găsit anumite grupuri de neuroni care par să răspundă selectiv la sunetul muzicii.

Scriind în jurnalul Current Biology, o echipă de oameni de știință din SUA raportează modul în care și-au făcut descoperirea înregistrând activitatea electrică în creierul a 15 participanți, fiecare dintre aceștia având electrozi introduși în craniu pentru a monitoriza crizele epileptice înainte de a fi supuși unei intervenții chirurgicale.

Echipa a înregistrat activitatea electrică ca răspuns la 165 de sunete diferite, de la piese de muzică instrumentală până la vorbire și sunete precum lătratul câinilor, pe care apoi le-a procesat folosind un algoritm. Ei au combinat rezultatele cu datele din scanările fMRI ale creierului colectate anterior de la 30 de indivizi pentru a mapa locația tiparelor din creier.

Dr. Samuel Norman-Haignere, un coautor al studiului, a declarat că echipa a decis să combine datele din diferite abordări pentru a-și depăși punctele slabe și pentru a-și combina punctele forte.

„fMRI este unul dintre caii de lucru ale neuroștiinței cognitive umane, dar este foarte grosier. Datele intracraniene sunt mult mai precise, dar au o acoperire spațială foarte slabă”, a spus el.

Un studiu extraordinar

Rezultatele au confirmat descoperirile anterioare de la scanările fMRI că unii neuroni răspund doar la vorbire sau răspund mai puternic la muzică. Cu toate acestea, ei au dezvăluit și populații de neuroni care par să răspundă selectiv la sunetul cântării, arătând doar răspunsuri foarte slabe la alte tipuri de muzică sau vorbire.

„Aceste rezultate sugerează că reprezentările muzicii sunt fracţionate în subpopulaţii selective pentru diferite tipuri de muzică, dintre care una este specializată pentru analiza cântecului”, scrie echipa.

Lucrarea dezvăluie că acești neuroni specifici cântecului par să se așeze în circumvoluția temporală superioară, aproape de zonele identificate anterior ca răspunzând în special la muzică sau la vorbire.

Dr. Ediz Sohoglu, un neuroștiință cognitiv la Universitatea din Sussex, a spus că descoperirile sunt uimitoare.

„Una dintre întrebările interesante care se ridică este de ce creierul a evoluat sau a fost modelat de experiență pentru a dezvolta astfel de neuroni specializați. De ce să nu folosiți aceiași neuroni într-un mod multifuncțional pentru a procesa mai mult de un tip de sunet?”, a spus acesta.