Un român din doi se gândește să plece din țară din cauza războiului Rusia-Ucraina. Ce destinații preferă

Un român din doi se gândește să plece din țară din cauza războiului Rusia-Ucraina. Ce destinații preferă

Un român din doi s-a gândit, în ultima vreme, să emigreze din cauza războiului din Ucraina. Printre destinațiile preferate de cetățenii noștri pentru un job se numără Germania, Franța și Marea Britanie, de altfel, pline cu oameni plecați la muncă, arată datele unui studiu recent făcut de o platformă de recrutare.

Românii iau în calcul emigrarea

Conflictul Rusia-Ucraina i-a făcut pe tot mai mulți români să ia în calcul posibilitatea de a părăsi țara natală. Mai bine de jumătate s-a gândit la această variantă, în timp ce 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația vecinilor noștri. La polul opus, 11% sunt de părere că războiul nu va afecta România, în timp ce 26% spun că rămân acasă indiferent de modul în care se va desfășura lupta de la graniță.

Un alt motiv pentru care ar pleca din România este dorința de schimbare. Aproape patru din 10 români și-au făcut planuri în acest sens. Apropierea de rude sau prieteni şi distanţa faţă de zona războiului se adaugă pe lista motivelor emigrării, la pachet cu siguranța personală și a familiei, dar și joburi bune.

Top destinații unde ar pleca

Țările în care se gândesc românii să plece sunt Germania, Franța și Marea Britanie, urmate de Italia, SUA sau chiar Australia. Totuși, intenția de a părăsi țara nu a apărut doar ca urmare a invaziei Ucrainei. Pentru 6 din 10 cetățeni chestionați, dorința exista și înainte de războiul lui Vladimir Putin. 14% au făcut deja demersuri în această direcție. Cam tot atâția învaţă limba ţării unde intenţionează să se mute, iar 10% au început să pună bani deoparte pentru o viață nouă departe de România.

Cei mai mulți români își doresc să lucreze în același domeniu și în străinătate, dar sunt și persoane dispuse să se reprofileze profesional. În jur de 14 procente ar încerca să îşi păstreze jobul actual din România şi să lucreze remote din noua destinație aleasă.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai, pe un eşantion de 1.054 de români cu acces la internet.

Efectele războiului dus de Rusia în Ucraina:

  • 51% dintre români au luat în calcul să plece din țară
  • 26% nu vor face acest pas major
  • 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația din Ucraina
  • 11% cred că invazia nu ne va afecta

Motivele pentru care românii vor să emigreze:

  • 38% ca să schimbe mediul (familial, profesional, social)
  • 24% pentru siguranța familiei
  • 24% ca să fie departe de zona conflictului
  • 21% pentru o situație financiară mai bună.
Citește și: