Orașul inteligent se construiește în Coreea de Sud: cum va arăta metropola viitorului
Cincizeci și patru de familii s-au oferit voluntar pentru a împărtăși date despre orice, de la obiceiurile de dormit la volumul de gunoi, pentru a ajuta dezvoltatorii să creeze un oraș de la zero în Busan. Iată ce înseamnă, mai exact, orașul viitorului din Coreea de Sud.
Cum ar fi să te uiți în oglindă, dimineața, iar aceasta să devină un ecran tactil cu aspect futurist, unde îți poți monitoriza aproape fiecare aspect al sănătății, de la ritmul cardiac până la cât de bine ai dormit cu o noapte înainte? De asemenea, să primești sugestii despre alimente și exerciții fizice pentru ziua respectivă și să verifici vremea și știrile zilei. Fereastra poate fi un colț virtual al casei tale inteligente: îți arată ce electrocasnice funcționează, câtă energie consumă familia, dacă există un colet în cutia poștală, când anumite alimente din frigider vor expira.
Orașul viitorului din Coreea de Sud
Când va fi finalizată, dezvoltarea Eco Delta Smart City va însuma 30.000 de case pe 11,8 kilometri pătrați de zone umede de coastă, în delta râului Nakdong, la un cost de aproximativ 6,6 trilioane de woni coreeni, sau aproximativ 5,6 miliarde de dolari.
Construcția orașului Eco Delta Smart City din Busan este una dintre cele mai ample încercări din întreaga lume de a crea „orașe inteligente”. Alte comunități intenționează, de asemenea, să construiască sau să reconstruiască orașe sau cartiere pe baza datelor și a unei abordări holistice pentru crearea unor medii de lucru mai sănătoase și mai durabile: Toyota construiește Woven City în Japonia pentru a studia tehnologia AI, iar rezidenții din cartierele din Helsinki, Finlanda și Amsterdam au fost studiați, deoarece au folosit tehnologie inteligentă adăugată la case.
„Prin construirea unui oraș nou de la zero, putem obține un oraș mai cuprinzător”, a spus Lee Jae Min, director adjunct al proiectului orașului, inteligent la Ministerul Terenurilor, Industriei și Transporturilor. „Nu va fi curând, dar în viitor, intenționăm să avem un model standard de oraș inteligent și să-l exportăm în lume”.
Proiectul Busan este acum în faza experimentală, evaluând nu numai modul în care ar putea trăi sud-coreenii, ci și modul în care guvernul și sectorul privat ar putea construi o infrastructură mai eficientă folosind energie solară și hidroelectrică, precum și aparate mai eficiente din punct de vedere energetic.